На президентських виборах у Киргизстані перемагає проросійський кандидат, який раніше сидів у тюрмі

За Садира Жапарова проголосували 79,3% виборців
На президентських виборах у Киргизстані перемагає проросійський кандидат, який раніше сидів у тюрмі
Садир Жапаров (Фото: РІА Новости)
11 Січня 2021, 16:02
читать на русском

На дочасних виборах президента Киргизстану перемагає проросійський кандидат Садир Жапаров, який набрав майже 80% голосів виборців.

Про це свідчить інформація на сайті ЦВК Киргизстану.

Одночасно з виборами президента у країні відбувся й референдум щодо форми правління у країні, однак його результати поки невідомі.

Претендентами на пост президента Киргизстану були 17 кандидатів, серед них депутати парламенту, чиновники та представники опозиційних партій.

У результаті з показником 79,3% голосів перемогу здобуває проросійськи налаштований прем`єр-міністр Садир Жапаров. Він тимчасово виконував обов`язки глави держави після того, як попередній президент Сооронобай Дженебеков подав у відставку через масові заворушення після парламентських виборів. Найближчий переслідувач Жапарова, опозиційний кандидат Адахан Мадумаров набрав лише 6,58%.

Примітно, що ще за кілька місяців до президентських виборів Жапаров сидів у тюрмі, причому це була вже друга його "ходка". Про те, як він з в`язниці потрапив у президенти, Жапаров розповів виданню "Коммерсант".

За його словами, другий раз його посадили ще у 2017 році, аби він не міг брати участь у виборах. Тоді у тюрмі Жапаров почав "працювати з людьми" через соцмережі.

Створював групи в" Одноклассниках ", у Facebook, в Instagram. Я зібрав контакти людей в WhatsApp і створив там більше 50 груп - одна група вміщує 256 контактів. Через ці групи я поширював інформацію про мою роботу. Так я за три з половиною роки до всього народу дійшов, - поділився досвідом Жапаров.

Політик каже, що за три роки, поки сидів, він допоміг вийти з в`язниці майже сотні людей, що додало йому популярності.

Я за ті три з половиною роки, що сидів в тюрмі, допомагав простим громадянам, злочинцям не допомагав. Більше ста чоловік, які до мене зверталися, вийшли з в'язниці, поки я сидів, - сказав Жапаров.

За його словами, Захід, Росія і Китай намагаються перетягнути Киргизію на свою сторону. Але союзником і раніше буде залишатися Росія.

70 років ми з Росією жили в СРСР, в одній державі. Після розпаду Радянського Союзу протягом 30 років у нас стратегічним партнером, союзником була Росія. Вона ним і залишається, - сказав Жапаров.

Читайте також

Нагадаємо, Ангела Меркель під час традиційного новорічного звернення до мешканців країни розповіла, що більше не балотуватиметься в канцлери Німеччини.

Меркель розповіла німцям, що ніколи за 15 років перебування при владі не проживала рік так важко і не покладала так багато надій на наступний рік. Причиною цього стала пандемія коронавірусу.

Тому Меркель ухвалила рішення про те, що не йтиме на перевибори у вересні 2021 року і таким чином у Німеччині оберуть нового федерального канцлера.

1