На світ може очікувати нова хвиля COVID-19 - ВООЗ

Його причиною може стати новий штам Omicron XBB.1.5
Головне
На світ може очікувати нова хвиля COVID-19 - ВООЗ
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
5 Січня 2023, 17:17
читать на русском

Світом шириться новий штам коронавірусу – Omicron XBB.1.5. Він став домінуючим штамом у Сполучених Штатах Америки усього лише за кілька тижнів та може призвести до нової хвилі пандемії.

Про це пише видання Politico

Представниця Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Марія Ван Керхове зазначила, що цей штам уже виявили в 29 країнах світу.

"Ми стурбовані його перевагою у зростанні, зокрема в деяких країнах Європи і північно-східній частині США, де XBB.1.5 швидко змінив інші циркулюючі варіанти", – наголосила вона.

При цьому у ВООЗ не впевнені, що серед людей, які отримали імунітет завдяки вакцинації чи шляхом перенесення попередніх інфекцій коронавірусу, зросте число госпіталізацій і смертності.

Ван Керхове зазначила, що хоча поки що новий варіант виявили в 29 країнах, він може циркулювати в набагато більшій кількості держав. За її словами, ВООЗ працює над аналізом важкості перебігу нового штаму. Його мають опублікувати найближчими днями.

А тим часом у Китаї не вщухає чергова хвиля коронавірусу. Найімовірніше її спричинило рішення уряду нарешті зняти коронавірусні обмеження в країні.

За перші 20 днів грудня після того, як уряд Китаю скасувало діючі майже три роки обмеження, які стримували коронавірус під контролем, COVID-19 виявили у 250 мільйонів людей. Це 18% населення країни.

Через це низка країн запровадила обмеження на вʼїзд туристів з Китаю. Пекін пригрозив вжити заходів у відповідь проти країн, які вводять COVID-обмеження для прибуваючих з Китаю мандрівників, після рішення влади країни відкрити кордони для міжнародного туризму.

Нагадаємо, у Україні знову продовжили коронавірусний карантин до 30 квітня 2023 року.

Читайте також

1