На яких КПП українці можуть перетнути кордон з Європою без черги: пояснення ДПСУ

Зараз на 16 пунктах регулярні та нерегулярні перевізники вже можуть вибирати часовий слот для прогнозованого перетину кордону.
На яких КПП українці можуть перетнути кордон з Європою без черги: пояснення ДПСУ
Кордон, КПП, єЧерга
29 Червня 2024, 09:38
читать на русском

У 16 пунктах пропуску на державному кордоні діє послуга єЧерга, яка дозволяє вибрати час перетину автобусом, аби не очікувати на це годинами.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у Facebook.

Де можна перетнути кордон автобусом без черг

"Послідовно масштабуємо можливість вибирати час перетину кордону автобусом на пунктах пропуску. Сьогодні така опція вже доступна на 16 пунктах із 28, де діє послуга єЧерга", - повідомляють у Міністерстві.

Вони додають, що вчасний перетин кордону без годинних черг перед пунктом пропуску - це одне із завдань реформи міжнародних автобусних перевезень.

Зараз на 16 пунктах регулярні та нерегулярні перевізники вже можуть вибирати часовий слот для прогнозованого перетину кордону.

Зокрема, це всі 5 пунктів пропуску з Румунією, 10 - з Молдовою, та на найбільшому пункті пропуску з Польщею - "Ягодин - Дорогуськ".

Також на ще 12 пунктах пропуску єЧерга працює за принципом "реєструйся та їдь", тому завчасно спрогнозувати час очікування на кордоні поки неможливо.

Де українці без черг можуть перетнути кордон з Європою: список пунктів пропуску

Як скористатись послугою

"Щоб побачити, на яких пунктах пропуску є можливість прогнозованого перетину кордону, варто зайти на сайт єЧерга у розділ "Завантаженість", там слід вибрати фільтр "Автобуси" та потрібну країну.

Назва черги "За розкладом" свідчить про те, що перевізнику доступна конкретна година для запису на перетин кордону, а значить можна планувати перетин.

Нагадаємо, у кінці 2022 року відповідно до постанови Кабміну №1349 в Україні була впроваджена електронна черга для перетину кордону українськими перевізниками, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажу. Торік у липні уряд розширив дію "єЧерги" на автобуси та легкові автівки.

У серпні 2023 року послуга "єЧерга" була масштабована на автобуси. Наразі в режимі тестування вона працює на ключових пунктах пропуску для автобусів.

Як зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, понад місяць така опція працює на пункті пропуску Ягодин - Дорогуськ з Польщею, де їдуть лише регулярні автобуси.

"Завдяки цьому кількість автобусів, що перетинають кордон за добу не зменшилась, натомість всі їдуть відповідно до вказаного часу. Тобто наші люди більше не чекають у фізичних чергах", - зазначив міністр.

Читайте також