На Запорізькій АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист - Енергоатом

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими
На Запорізькій АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист - Енергоатом
Запорізька АЕС під російською окупацією / Фото: Енергоатом
11 Серпня 2022, 12:18
читать на русском

Через атаку окупантів на Запорізькій АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист. Станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомляє "Енергоатом" у Telegram.

Зазначається, що періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ на минулому тижні спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС, - зазначили в "Енергоатомі".

Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

В "Енергоатомі" нагадали, що ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу, - наголосили в "Енергоатомі".

Нагадаємо, що міністри країн "Великої сімки" вимагають, щоб росія негайно повернула Україні контроль над усіма ядерними об'єктами в межах її визнаних кордонів.

Читайте також

1