НАБУ оскаржуватиме рішення САП про закриття справи "Роттердам+"

У НАБУ вважають це рішення незаконним
НАБУ оскаржуватиме рішення САП про закриття справи "Роттердам+"
Вугілля (фото: УНІАН)
22 Січня 2021, 12:33
читать на русском

Національне антикорупційне бюро України підтвердили, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко вдруге закрив справу "Роттердам+".

Про це вони повідомили у Twitter.

У НАБУ пообіцяли, що будуть оскаржувати це рішення прокурора САП.

Прокурор САП Пономаренко вдруге закрив справу "Роттердам+". НАБУ оскаржить це незаконне рішення. Деталі згодом, - йдеться у повідомленні.

У коментарі "Радіо Свобода", САП також підтвердило закриття справи "Роттердам+". Втім, причин цього й жодних подробиць не озвучили.

Зазначимо, що формула "Роттердам +" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016 - 2019 років.

3 серпня САП зупинила розслідування через відсутність у справі доказів, а саме експертизи про нанесення збитків.

8 серпня 2020 року закінчувався термін проведення розслідування, яке тривало 3,5 року, з березня 2017 року. Згідно з кримінально-процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП передати справу до суду або закрити справу за відсутністю складу злочину.

Читайте також

27 серпня САП закрила справу "Роттердам+" через відсутність складу злочину. Наступного дня процесуальний керівник справи "Роттердам +" прокурор САП Віталій Пономаренко вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань постанову про закриття справи.

24 вересня це рішення підтвердив Вищий антикорупційний суд, а 29 вересня - Офіс генерального прокурора.

Рішення про закриття справи було ухвалено після отримання висновку фінальної експертизи СБУ, яка не встановила збитків від дії формули "Роттердам+".

27 жовтня 2020 року Вищий антикорупційний суд постановив поновити розслідування схеми постачання вугілля "Роттердам+", чим скасував рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрити справу.