Нацбанк планує скасувати фіксований курс долара та назвав умови

НБУ перейде до гнучкішого курсу
Нацбанк планує скасувати фіксований курс долара та назвав умови
Курс валют
15 Вересня 2023, 14:09
читать на русском

Після 18 місяців фіксованого курсу гривні до долара (зараз - 36,56 грн), Нацбанк готується відмовитися від нього.

Про це повідомило керівництво Нацбанку на брифінгу після засідання монетарного комітету.

Для переходу від фіксованого до плаваючого курсу долара НБУ хоче спочатку отримати задовільні показники за низкою параметрів. Це, зокрема:

  • інфляція;
  • реальна ринкова ставка;
  • стан та обсяг золотовалютних резервів;
  • ситуація на валютному ринку;
  • фінансова стабільність;
  • ризики безпеки.

"Практично повний список. Поки що команда Нацбанку мені до певної міри нагадує снайпера, який намагається вразити точно в ціль. Але при цьому мета постійно рухається, і ми повинні потрапити саме таким чином, щоб не зашкодити досягненням, які маємо сьогодні", — розповів глава НБУ Андрій Пишний.

Він наголосив: до скасування фіксованого курсу в регуляторі готуються вже протягом тривалого часу. "Сигнали з цього приводу ми надаємо ринку останні не менш як півроку", – зазначив Пишний.

Однак слід розуміти, що конкретного графіка переходу до плаваючого курсу немає. Все залежить від створення "передумов, які дозволяють НБУ за умов переходу до елементів гнучкого курсоутворення забезпечити курсову стійкість".

"Саме курсова стійкість в умовах війни, яка спричинила втрату третини української економіки та суттєво вплинула на експортний потенціал України, є для нас ключовим фактором", – пояснив голова НБУ.

Втім, визнав він, у регуляторі розуміють, що наявність адміністративних обмежень "вже майже 1,5 року створює додаткові ризики". Адже в таких умовах Україні все важче впоратися з "викликами, які могли б набагато якісніше абсорбуватися в умовах ринкових елементів функціонування валютного ринку".

Національний банк України (НБУ) у четвер, 14 вересня, вирішив знизити облікову ставку з 22% до 20% річних.

Читайте також

1