Нацбанк випустив нову пам’ятну монету - фото

Тираж срібних монет – 2,5 тисячі штук
Нацбанк випустив нову пам’ятну монету - фото
Монета Фото: НБУ
16 Грудня 2020, 07:14
читать на русском

Національний банк України увів в обіг пам’ятну срібну монету "Україна-Білорусь. Духовна спадщина – Ірмологіон". Тираж монет становитиме 2,5 тисячі штук.

Як повідомляється на сайті НБУ, монету присвятили спадщині давньої духовної пісенної традиції, яка панувала з кінця XVI століття на всій етнічній території українців та білорусів, – нотованим збірникам різних жанрів літургійного співу – ірмологіонам.

Слова в поетичному тексті нанизуються на нитку, як перли в коралях, чергуючись як мотиви орнаменту. Ірмологіони складалися в монастирях, катедральних соборах, парафіяльних церквах. Значна частина збережених ірмологіонів – рукописна. На початку ХVIII століття стали видаватися друковані нотні ірмологіони, – йдеться у повідомленні.

Читайте також

На аверсі монети вгорі розташовано напис "Україна", під яким стилізовано зображено позолочену сторінку (локальна позолота) Супрасльського ірмологіону (1598-1601 роки) – найдавнішого нотолінійного рукопису, джерела літургійної спадщини й музики Київської Церкви, що зберігається в Національній бібліотеці України імені Вернадського.

На реверсі монети у центрі зображено фрагмент ікони "Воздвиження Чесного Хреста з родиною Яна Собеського" (1670-1689 роки), що зберігається в Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові.

Нагадаємо, 10 грудня була введена в обіг пам'ятна монета "Володимир Корецький". Монета вийде тиражем 30 000 штук.