Нацбанк випустив першу вертикальну банкноту на честь космонавта

На грошах надрукували фото Леоніда Каденюка
Нацбанк випустив першу вертикальну банкноту на честь космонавта
Леонід Каденюк (Фото з відкритих джерел)
26 Листопада 2020, 15:48
читать на русском

Національний банк України 26 листопада 2020 року випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту, присвячену Герою України, першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.

Про це повідомили у Національному банку України.

“Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України” – перша українська сувенірна банкнота з вертикальним дизайном.

Над дизайном банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук і Сергій Харук.

На лицьовому боці банкноти – портрет Каденюка, над яким напис – "перший космонавт України", логотип Державного космічного агентства України, дата народження і смерті космонавта, стилізоване зображення рослини, малий Державний Герб і прапор України, під гербом – цифра 1 (тобто перший) та зображення космічного корабля.

На звороті – космічний корабель “Колумбія” на тлі планет сонячної системи; над ним написи THE FIRST ASTRONAUT OF UKRAINE; праворуч – цифра 1 та зображення космічного корабля; написи: 1997 (дата польоту в космос), 2020 (дата випуску банкноти), серійний номер і напис –  "не є платіжним засобом".

Сувенірна банкнота містить великий спектр захисних елементів, зокрема – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі (під час зміни кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього).

Банкнота виготовлена на папері з водяним знаком (зображення земної кулі з материками).

У товщу паперу введено 1,5 мм захисну стрічку паралельно меншій стороні банкноти і захисні волокна, що набувають флуоресцентного світіння під дією ультрафіолетових променів.

Банкноту видрукувано за допомогою офсетного, інтагліо, трафаретного та високого способів друку з використанням захищених фарб.

Розміри сувенірної банкноти 80×170 мм, тираж – 50 тисяч штук.

Придбати сувенірну банкноту можна буде в пунктах продажу НБУ та банків-дистриб’юторів.

Читайте також

Нагадаємо, 17 листопада стало відомо, що у Житомирській області виготовили пам’ятник першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку. Автор пам’ятника - Анатолій Гайдамака, а скульптор – Володимир Шолудько. Пам’ятник виготовили з покостівського граніту, який видобувають у Житомирській області.

Довідка:

Леонід Каденюк 1997 року здійснив політ на американському космічному шатлі “Колумбія” (місія STS-87) у складі міжнародного екіпажу. Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт у рамках спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст і розвиток вищих рослин.