Національний банк України повідомив, якою буде облікова ставка

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%
Головне
Національний банк України повідомив, якою буде облікова ставка
Гривня, купюри Фото: НБУ
8 Вересня 2022, 16:29
читать на русском

Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 25% річних.

Такий рівень облікової ставки за поточних умов є достатнім для збереження курсової стабільності та керованості інфляційними процесами, - кажуть в НБУ.

Зазначається, що виконання зазначених завдань актуальними є заходи з посилення монетарної трансмісії та подальшого підвищення привабливості гривневих активів, які наразі опрацьовує Національний банк.

Довідково: Облікова ставка - це норма відсотка, що стягується НБУ при рефінансуванні комерційних банків. Вона є монетарним інструментом, за допомогою якого Нацбанк встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів для впливу на інфляцію.  

Якщо прогнозована інфляція знаходиться вище цільового рівня, то для її зниження облікова (ключова) ставка підвищується для приведення інфляції до мети 5%. І навпаки: при нижчому прогнозованому показнику інфляції в порівнянні з цільовим рівнем ключова ставка знижується.

В НБУ зазначають, що в Україні інфляція і далі зростає, але дещо повільніше, ніж прогнозував фінрегулятор:

У липні інфляція прискорилася до 22,2% у річному вимірі. За попередніми оцінками Національного банку, у серпні вона сягнула близько 23%. Цінова динаміка загалом була стриманішою, ніж прогнозував Національний банк (Інфляційний звіт, липень 2022 року). Це пов’язано передусім зі швидшим, ніж очікувалося, зниженням вартості пального внаслідок подешевшання нафти на світових ринках і налагодження внутрішньої логістики. Меншими темпами, ніж очікувалося, зростали й ціни на окремі овочі, зокрема завдяки сезонному збільшенню пропозиції, насамперед з боку домогосподарств.

Попри це, інфляційний тиск залишається значним. Ефекти війни, зокрема руйнування виробництв і логістики, і надалі мають визначальний вплив на ціни майже всього споживчого набору товарів і послуг. Погіршення інфляційних очікувань також тисне на ціни в бік зростання. Це, зокрема, відображається у доволі високому попиті на товари довгострокового використання та на іноземну валюту. Додатковий внесок в інфляційний розвиток мало й липневе коригування офіційного курсу гривні, зумовлене необхідністю зберегти стійкість економіки та фінансової системи в тривалішій перспективі.

Надалі інфляційні процеси залишатимуться керованими, зокрема завдяки заходам Національного банку та уряду України, - кажуть в НБУ.

Нагадаємо, перед початком війни Національний банк України (НБУ) вирішив підвищити облікову ставку з 9,0% до 10,0% через різкий стрибок інфляції. Вже після війни облікова ставка зросла зразу до 25%.

1