Нафтове ембарго: у ЄС запропонували новий варіант, як можна переконати Угорщину

Угорщина впродовж декількох тижнів виступала проти того, аби відмовитися від російської нафти до 2024 року
Нафтове ембарго: у ЄС запропонували новий варіант, як можна переконати Угорщину
Євросоюз (Фото: pexels)
27 Травня 2022, 15:20
читать на русском

Країни Європейського союзу обговорюють з Радою ЄС і Єврокомісією план, згідно з яким постачання нафти нафтопроводом "Дружба" будуть звільнені на обмежений період від ембарго, який може почати діяти в блоці найближчим часом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Компроміс дозволить прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану виграти час для узгодження технічних деталей поступового припинення поставок по трубопроводу в його країну.

Зазначимо, що Угорщина впродовж декількох тижнів виступала проти того, аби відмовитися від російської нафти до 2024 року, що майже на два роки більше, ніж потрібно від більшості інших країн-членів ЄС.

Оскільки для ухвалення рішень про санкції ЄС потрібна одностайність, Угорщина ефективно блокує пакет, який також включає обмеження на російські банки, консультаційні послуги та купівлю нерухомості.

Будапешт вказав, що щонайменше 770 млн євро буде потрібно для модернізації нафтової промисловості, включаючи інвестиції в інфраструктуру в Хорватії, плюс Невизначена сума додаткових коштів для адаптації до можливих стрибків цін на нафту.

Єврокомісія, в рамках ширшої стратегії з відходу Європи від російської енергетики, заявила, що вона візьме на себе зобов'язання з інвестицій в інфраструктуру в розмірі до 2 млрд євро для країн-членів, але навіть це ще не переконало Угорщину.

Нагадаємо, що країни Європейського Союзу мають негайно накласти заборону на імпорт нафти із росії, оскільки України не може чекати цього впродовж місяців.

Читайте також

1