Україна не може чекати на нафтове ембарго ЄС, поки росія вбиває українців, - радник Зеленського

Ембарго ЄС на імпорт російської нафти має бути ухвалене негайно
Головне
Україна не може чекати на нафтове ембарго ЄС, поки росія вбиває українців, - радник Зеленського
Нафта / Фото: pmg.ua
14 Травня 2022, 17:38
читать на русском

Країни Європейського Союзу мають негайно накласти заборону на імпорт нафти із росії, оскільки України не може чекати цього впродовж місяців.

Про це радник президента України Олег Устенко в інтерв’ю міжнародній медіаорганізації Project Syndicate, додавши, що ембарго ЄС на імпорт російської нафти має набути чинності негайно.

За його словами, Україна вітає пропозицію Європейської комісії щодо припинення імпорту російської сирої нафти, однак відтермінування цього рішення неприйнятне. Він наголосив, що кошти від реалізації енергоносіїв росія використовує для фінансування армії.

Росія отримує один мільярд доларів на день від експорту нафти. Ви можете собі уявити, скільки ракет, зброї та бомб вони можуть купити за шість місяців до повного запровадження ембарго. Наша позиція чітка. Ми хочемо, щоб це ембарго набуло чинності негайно. У нас немає зайвих шести місяців, щоб чекати, поки Росія продовжує вбивати наших громадян. За цих обставин ми вважаємо, що Європа повинна діяти негайно, - зазначив радник президента.

Устенко зазначає, що ціни на нафту, після відмови імпорту з росії, можуть зрости та завдати збитків Європі, але з часом відбудеться корекція цін, шляхом збільшення виробництва в Африці і на Близькому Сході.

На його думку, від відмови від енергоресурсів з росії виграє весь світ, скільки він стане безпечним, передбачуваним і стабільним, а отже, й доходи бізнесу зростуть.

Щоб звести на нівець негативний ефект від ембарго, радник президента України пропонує, наприклад, обмежити на перехідний період ціну на російську нафту.

Устенко додав, що Європа може продовжувати купувати російський газ, однак кошти від продажу мають надходити на ескроу-рахунок, яким керує спеціальна рада. Крім цього, українська сторона хотіла б запровадження нових санкцій щодо представників російської влади.

Нагадаємо, що Велика Британія ухвалила рішення про введення санкцій проти колишньої дружини російського президента владіміра путіна Людмили Очеретної та проти його коханки Аліни Кабаєвої.

Читайте також