Нагірний Карабах: Вірменія просить допомоги Росії, а РФ ставить умови

Своєю чергою, президент Азербайджану виступив проти участі “третіх” країн у конфлікті в Нагірному Карабасі
Нагірний Карабах: Вірменія просить допомоги Росії, а РФ ставить умови
Війна у Нагірному Карабасі

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян надіслав листа президентові Росії Володимиру Путіну, в якому просить допомоги у вирішенні конфлікту у Нагірному Карабаху, ґрунтуючись на двосторонніх угодах між країнами.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ Вірменії.

Він попросив Путіна про негайне проведення консультацій, щоб визначити “рід і розмір допомоги, яку Російська Федерація може надати Республіці Вірменія для забезпечення її безпеки”.

Посилається прем'єр на союзницькі відносини з РФ і статті 2 “Договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу» від 29 серпня 1997 року”.

У відповідь на лист Міністерство закордонних справ РФ оприлюднило заяву, у якій запевнило, що Росія готова надати Єревану “всю необхідну допомогу”, якщо зіткнення будуть перенесені безпосередньо на територію Вірменії.

У відомстві підтвердили прихильність Росії союзницьким зобов'язанням щодо Вірменії, в тому числі тих, які випливають з договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу між країнами.

Низка статей цього договору передбачає конкретні дії в разі виникнення загрози збройного нападу або акту агресії відносно території один одного.

Читайте також

Росія закликала сторони нагірнокарабаського конфлікту до негайного припинення вогню, деескалації напруженості й “повернення до субстантивних переговорів з метою досягнення мирного врегулювання”.

За основу МЗС пропонує взяти базові принципи домовленостей, досягнутих міністрами закордонних справ РФ, Азербайджану та Вірменії в Москві 10 жовтня.

Своєю чергою, президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив проти участі “третіх” країн у конфлікті в Нагірному Карабасі і не бачить для цього підстав.

Нагадаємо, бої на лінії зіткнення в Карабасі почалися 27 вересня. Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного в розв'язуванні військових дій, в Карабасі повідомляють про артилерійські обстріли мирних населених пунктів невизнаної республіки, включаючи її столицю Степанакерт. Вірменія оголосила воєнний стан і - вперше - загальну мобілізацію, стверджуючи, що активну підтримку Баку надає Анкара. В Азербайджані ввели часткову мобілізацію.