Найбагатші українці у списку Forbes: хто з харків’ян потрапив до рейтингу

Хто з харківських підприємців потрапив до списку найзаможніших жителів країни
Найбагатші українці у списку Forbes: хто з харків’ян потрапив до рейтингу
Олександр Ярославський (Фото: ФК Металіст)
6 Травня 2021, 19:03
читать на русском

Журнал Forbes оприлюднив список найбагатших українців у 2021 році.

Список підприємців з різних сфер опубліковано на сайті журналу

Цьогоріч там є п’ятеро харків’ян:

Під дев`ятим номером у списку журналу 61-річний Олександр Ярославський зі статками $820 млн.

Він народився у Маріуполі, але через декілька років його батьки переїхали до Харкова. Там Ярославський і почав заробляти гроші.

Ярославський був віцепрезидентом АТ "Гея" до 1996 року, після чого став віцепрезидентом українського представництва Triverton International (до 1997 р.). З 1998 року він президент і головний акціонер JSCIB UKRSIB Group. 

2010 року "УкрСиббанк" повністю перейшов під контроль BNP Paribas, який тоді тісно співпрацював із DCH у сфері стягнення проблемної заборгованості.

Група DCH — одна з найпотужніших бізнес-груп України, що включає фінансові структури, промислові об'єкти, у тому числі гірничодобувні підприємства (наприклад, Українську гірничодобувну компанію), девелоперські компанії, об'єкти елітної нерухомості (зокрема, елітний житловий комплекс "Воздвиженка" в Києві). Одним із ключових інтересів Ярославського є захист інвестицій своїх закордонних партнерів (крім BNP Paribas, до їхнього числа входять американські корпорації Citigroup і Аpollo). Обидві ці бізнес-структури, як і DCH, мають свою частку власності в мережі торгово-розважальних центрів "Караван".

Крім того, 2005 року Ярославський став власником ФК "Металіст", але у грудні 2012 продав його Сергію Курченку. Наразі планує відродити харківський футбольний клуб.

34 річний Дмитро Запорожець опинився у списку під номером 23. Статки засновника IT компанії оцінили у 450 млн доларів.

Як каже сам Запорожець, він просто хотів спростити свою роботу в харківській аутсорсинговій компанії Sphere Software. Саме тому 2011 року він написав першу систему для управління програмним кодом. Продукт Запорожця припав до смаку розробникам у всьому світі. Через десятиліття компанія GitLab, одним із засновників якої став харків’янин, налічує 1300 співробітників у 67 країнах. 

Дмитро Запорожець (Фото: Асоціація рітейлерів України)

Відомий інвестор з Харкова, 49-річний Борис Ложкін потрапив на 47 позицію списку Forbes зі статками  220 млн доларів.

Борис Ложкин (Фото: УНІАН)

Ложкін почав свою діяльність з медіасфери. Навесні 1994 зібрав редакцію та розпочав підготовку до випуску газети "Теленеделя", перший номер якої вийшов 27 жовтня того ж року у Харкові. Видання стало першою в Україні газетою телегідом. 

1998 року Ложкін підписав контракт на видання газети "Аргументи і факти" в Україні. Згодом в партнерстві з ПриватБанком став видавцем газети "Комсомольська правда в Україні". 

Ложкін створив компанію, яку оцінили у 500 млн доларів, яка 2013 року увійшла до топ-25 найбільших медіакомпаній колишнього СРСР. 2012 року виручка медіахолдингу Ложкіна склала 151,6 млн доларів.

Під час президентства Петра Порошенка Ложкін працював головою Адміністрації Президента України, де впроваджував реформи. 2016 року його на посаді замінив Ігор Райкін.

Підприємець у сфері IT, 38-річний Микола Удянський потрапив до списку на 59 місце зі статками 180 млн доларів.

Удянський (досьє Миколи Удянського) народився у Харкові. Ще 2006 року працював над виробництвом та реалізацією терміналів для торгівлі. 2013 - заснував компанію Prof-IT, яка займається розробкою блокчейн-технологій для криптобірж.

Микола Удянський (Фото: Вікіпедія)

Через рік Удянський заснував страхову компанію ASSUR (страхування цифрових активів). У ці ж роки підприємець розвивався в області блокчейн-технологій. 2019 року заснував маркетингову компанію PRMR, яка орієнтується на розвиток, розкрутку і допомогу перспективним стартаперам.

А 15 січня 2020 року Удянський організував велику блокчейн конференцію Chain2020, на якій були присутні понад 14 тисяч осіб. Це був найбільший проєкт з цієї тематики.

Зараз Удянський активно розвиває бізнес з групою компаній в Дубаї у складі холдингу Ehold та планує запустити ще кілька криптопроєктів для Індії та ОАЕ. 

67 позицію списку найбагатших українців займає 49-річний бізнесмен Павло Фукс зі  165 млн доларів.

Власник "Укрнафтобуріння" ПЕК народився у Харкові. В 1992—1994 роках був радником гендиректора радянсько-американського підприємства "Торговий дім Інтрада”.

Павло Фукс (Фото: Вікіпедія)

Павло неодноразово потрапляв до рейтингу мільярдерів журналу "Фінанс". 2011 року він зайняв 150-е місце в рейтингу російських мільярдерів, з міткою 0* (створення бізнесу з нуля) і оцінкою капіталу в 0,74 млрд доларів. 

У сферу інтересів бізнесмена входить девелоперський, банківський бізнес і нафтогазова галузь. 2017 року у рейтингу журналу "Фокус" Павло Фукс зайняв 24 позицію в рейтингу 100 найбагатших людей України зі статком 270 млн доларів.

Як відомо, 2021 року першу п’ятірку списку традиційно очолили: Рінат Ахметов (7,6 млрд доларів), Віктор Пінчук (2,5 млрд доларів), Костянтин Жеваго (2,4 млрд доларів), Ігор Коломойський (1,8 млрд доларів), Геннадій Боголюбов (1,7 млрд доларів).

Варто зазначити, що 14 учасників потрапили до списку Forbes вперше. Серед них: Віктор Медведчук (620 млн доларів), Олександр Конотопський (340 млн доларів), Олександр Косован (235 млн доларів), Катерина Костерева (190 млн доларів), Микола Удянський (180 млн доларів) та інші. Серед новачків найбільше представників з галузей IT та енергетики.

Читайте також