Нардеп-безхатько Яценко переписав на тестя маєток у Козині за п`ять мільйонів доларів

Нардеп Яценко, чия офіційна місячна зарплата – 1000 доларів, переписав на тестя лакшері-маєток на Київщині орієнтовною вартістю в 5 мільйонів умовних одиниць
Головне
Нардеп-безхатько Яценко переписав на тестя маєток у Козині за п`ять мільйонів доларів
Антон Яценко
27 Грудня 2023, 16:27
читать на русском

Нардеп Антон Яценко, який голосував проти відкриття декларацій, втрапив у гучний скандал через свій маєток на Київщині. Через "хатинку" парламентаря місцеві жителі втратили доступ до комунального узбережжя.

Про це пише Стопкор.

В елітному селищі Козин у столичному регіоні проживають найзаможніші люди в Україні: середня вартість ділянки тут сягає від 100 тисяч до мільйона американських доларів. До центру Києва звідси можна дістатись за 20 хвилин, а буквально за кілометр розташована резиденція Президента України. Саме це селище обрав місцем для свого проживання звичайний народний депутат Антон Яценко.

"Сніжний палац на 1500 квадратних метрів з територію на 1,3 гектара, окремо будинки для персоналу, басейн, невеликий ліс на території, а також тенісний корт. Іншими словами, все найнеобхідніше для комфортного та безтурботного життя. Вартість такого лакшері-маєтку – теж не маленька", – розповіли журналісти.

Як зазначив експерт з нерухомості Олексій Гнучих, ціни продажу подібних будинків стартують від 2 млн доларів.

"Наскільки більше – залежить від стану будинку. Там 1500 метрів: в якому воно стані, чи є там ремонт, оздоблення, яка там техніка, меблі, яке там рішення дизайнерське є, якого воно було року? Тобто ціна може вирости і до 5, і до 7 млн доларів", – додав він.

У кругленьку суму обійдуться й інші "зручності" на території.

Схожий тенісний корт за мінімальними цінами коштує від 700 тис. грн. Басейн – ще приблизно 600 тис. грн. Додадуть ціни й два будиночки, гарні доріжки, ліс та альтанка на воді. Загалом, за оцінками спеціалістів, за сам маєток доведеться викласти від $3 млн, а ще 2 млн – за навколишню територію. До речі, що стосується ділянки, до неї є певні питання. А саме – щодо доступу до водойми для місцевих жителів.

"В межах прибережної захисної смуги забороняється будівництво будь-яких споруд, таких як дачі, бази відпочинку та автостоянки, за винятком споруд гідротехнічного та навігаційного призначення. Оскільки дана прибережна захисна смуга належить до земель комунальної власності, то орган місцевого самоврядування має забезпечити безперешкодний доступ жителям до даної водойми. Відповідальність за порушення правил водокористування визначається частиною 2 ст. 60 ККУ про адміністративні правопорушення", – коментує юрист Богдана Сич.

Ба більше, одна з будівель теж може бути зведена з порушеннями, адже згідно з нормами не можна будувати нічого на певній дистанції від водойми. Оскільки річка Козинка належить до малих річок, її прибережна захисна смуга становить 25 метрів.

І нарешті – хто ж справжній власник цієї люксової резиденції? Колись за документами будинок належав безпосередньо пану Яценку. Але починаючи з 2010 року, згідно з реєстром, цією нерухомістю володіє вже Іван Кравчук, тесть нардепа. Хоча сам пан Іван чомусь проживає у звичайному селі, та й у хаті трохи простіше.

"А тепер порахуємо, скільки нардепу треба було часу, аби заробити на цей палац. Згідно з декларацією Яценко заробляє близько 1000 доларів. Тож навіть за приблизними розрахунками нардеп з такою зарплатою мав би працювати близько 800 років", – наголошують журналісти.

Аби не було жодних сумнівів в тому, що цей будинок дійсно депутатський, репортери зафіксували на відео, як Антон Яценко поспішає на роботу та в різні дні виїжджає саме з цього маєтку. Хоча, за декларацією, він – просто орендар, який безкоштовно проживає у тестя-пенсіонера.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало моніторинг способу життя народного депутата Миколи Тищенка. Причиною стали активи, якими користується родина нардепа.

1