Нардеп Гетманцев розповів, які податки зростуть в Україні наступного року

Також планується скасування низки податкових пільг
Головне
Нардеп Гетманцев розповів, які податки зростуть в Україні наступного року
Данило Гетманцев (фото: УНІАН)
18 Листопада 2022, 09:11
читать на русском

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев розповів про те, чого слід очікувати платникам податків наступного, 2023 року.

Про зміни у податковому законодавстві Гетманцев розповів в інтерв`ю 24 каналу.

Зокрема нардеп пояснив. що планується скасування частини податкових пільг, які були запроваджені після початку війни.

Деякі пільги, які ми раніше дали, ми вже скасували. До прикладу, акциз на пальне. Я вважаю, що його тимчасове скасування було помилковим рішенням. Це все взагалі не вплинуло на ціноутворення на ринку пального і лише збагатило трейдерів. Держава тільки втратила надходження. Зараз ми відновили акциз. І ви бачили, що це знову ж таки не вплинуло на ціноутворення, що свідчить про високу маржинальність наших імпортерів пального. Вони досить добре заробляють на цьому. До речі, ми бачимо по податках великих мереж, які працюють в правовому полі, – наприклад ОККО та WOG – вони збільшили податкові платежі, і ми бачимо у них прибуток. Так-от, ми вже частково відновили акциз, а з 1 липня наступного року відновиться і ПДВ, і акциз в повному обсязі до мирних показників, - сказав Гетманцев.

Водночас для ФОПів сплата податків залишиться добровільною до кінця війни.

Щодо податків для ФОПів. Ви знаєте, що ми зробили добровільною сплату податків ФОПами. Власне, ми не плануємо до кінця війни це змінювати. Це питання совісті того підприємця, який працює десь там на Франківщині і сплачує податок чи ні. Я переконаний, що повинен сплачувати, але не можу юридично від нього це вимагати, - зауважив нардеп.

Якщо говорити про 2% податок з обороту, який ввели щодо будь-якого виду бізнесу як альтернативу звичайній системі, то нині триває дискусія, чи збережеться цей податок, чи ні. Але його точно не скасують на початку 2023 року. Скоріш за все він протримається до кінця воєнного часу.

Єдине, що ми повинні прибрати деякі види діяльності з цього податку. Абсолютно безпідставно був занесений туди гральний бізнес. Він не повинен сплачувати 2% податок, і є відповідний законопроєкт, який ми подали. Ми його підтримаємо - будемо виводити гральний бізнес з цього, - розповів депутат.

Натомість нардеп пропонує на військовий час звільнити від ввізного ПДВ обладнання для власних потреб підприємств, а також дати можливість зменшувати прибуток підприємств на суму балансової вартості основних засобах на окупованих територіях з подальшим відкорегуванням об’єкту оподаткування після звільнення нашої землі.

Нагадаємо, власникам землі та орендарям паїв в Україні з 2023 року потрібно буде сплачувати новий податок на землю. Йдеться про мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Сума податку в середньому становитиме від 3 до 6 тисяч гривень.

Читайте також

1