Нардепи хочуть збільшити штрафи та конфісковувати авто за п`яне водіння

Вилучені автівки хочуть передавати на потреби ЗСУ
Нардепи хочуть збільшити штрафи та конфісковувати авто за п`яне водіння
ДТП на Львівщині, фото поліція
6 Березня 2023, 16:45
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону про посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проєкт №9076.

"Метою законопроєкту є підвищення безпеки дорожнього руху, зниження кількості ДТП шляхом посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, та як наслідок досягнення справедливого підходу до забезпечення автомобілями Збройних сил України", - йдеться в пояснювальній записці.

Зараз за повторне протягом року керування в стані алкогольного та іншого сп’яніння передбачений штраф у 34 тисяч гривень з позбавленням права керування на строк три роки та з оплатним вилученням транспортного засобу.

Депутати пропонують збільшення штрафу до 51 тисяч гривень та запровадження конфіскації транспортного засобу.

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, за даними Департаменту патрульної поліції, протягом 2022 року в Україні сталося 18 628 ДТП з загиблими та травмованими. Внаслідок ДТП загинув 2 791 громадянин. Ще 23 145 осіб були травмовані.

Водночас статистика ДТП у Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях може бути не повною через тимчасову окупацію та ведення постійних бойових дій.

Загалом серед регіонів за кількістю ДТП з постраждалими у 2022 році лідирує Львівська область, де у 2022 році сталося 1 797 ДТП. До першої п’ятірки регіонів та міст, де трапилося найбільше ДТП увійшли: Дніпропетровська область - 1 737, місто Київ - 1487, а також Київська - 1 267 та Одеська - 1 157 області.

Основними причинами ДТП з постраждалими торік були: перевищення безпечної швидкості, порушення правил маневрування, порушення правил проїзду перехресть, порушення правил проїзду пішохідних переходів, недотримання дистанції, перехід пішоходів у невстановленому місці, виїзд на смугу зустрічного руху, в тому числі керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння, які призвели до 91 загиблих та 1 031 травмованих, йдеться в документі.

Нагадаємо, від 12 березня 2022 року в Україні посилили відповідальність за порушення безпеки дорожнього руху.

Зокрема, збільшено штрафи за порушення певних правил:

  • користування ременями безпеки або мотошоломами,
  • обмежень швидкості руху,
  • проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху,
  • залишення місця дорожньо-транспортної пригоди,
  • за керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право водіння.

Також посилили адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин.

Читайте також