В Україні збільшили штрафи за порушення ПДР та розширили права поліціянтів

Також посилили адміністративну відповідальність за порушення ПДР пішоходами
Головне
В Україні збільшили штрафи за порушення ПДР та розширили права поліціянтів
Фото: Львівська міська рада
12 Березня 2021, 17:58
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Сьогодні, 12 березня, Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" № 1231-IX, який Верховна Рада ухвалила 16 лютого 2021 року.

Зазначається, що закон посилює відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, збільшено штрафи за порушення певних правил:

  • користування ременями безпеки або мотошоломами,
  • обмежень швидкості руху,
  • проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху,
  • залишення місця дорожньо-транспортної пригоди,
  • за керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право водіння.

Також посилили адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин.

Читайте також

Закон посилює відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння.

Своєю чергою, поліціянти зможуть використовувати засоби відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення.

Законом передбачається можливість зупинки транспортного засобу поліціянтами для огляду водіїв з використанням спецзасобів для перевірки на стан сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що в Україні планують ввести новий порядок отримання водійського посвідчення, зокрема змінити правила здавання іспиту.

1