Рада схвалила посилення штрафів за порушення ПДР

Посилено відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння
Головне
Рада схвалила посилення штрафів за порушення ПДР
Пішохідний перехід Фото: Adrien Olichon з Pexels
16 Лютого 2021, 14:19
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху для пішоходів та водіїв.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху".

Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, а також законів України "Про дорожній рух" та "Про Національну поліцію", якими:

  • посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння;
  • змінено механізм притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, скасувавши нарахування штрафних балів;
  • легалізовано використання поліційних технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адміністративне правопорушення тощо.

Читайте також

Закон посилює відповідальність за керування транспортним засобом (надалі  - ТЗ) в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Він відновлює і збільшує відповідальність за керування авто напідпитку від 17 тис. грн за перший випадок до 51 тис. грн з позбавленням водійських прав на 10 років. За третій випадок - конфіскація авто.

Збільшуються розміри штрафів:

  • за перевищення швидкості руху більш як на 50 км/год – з 510 до 1700 грн;
  • за залишення місця ДТП – з 255 до 3400 грн з позбавленням права керування авто на строк 1-2 роки або без такого.
  • за керування або передача керування авто особою, яка не має права ним керувати, – з 510 до 3400 грн, а повторне протягом року – 40800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ);
  • за керування ТЗ особою, яка була позбавлена такого права, – з 510 до 20400 грн, а повторне протягом року – 40800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).

Також зросли штрафи для пішоходів та велосипедистів за перехід дороги у невстановленому місці.

Нагадаємо, що в Україні планують ввести новий порядок отримання водійського посвідчення, зокрема змінити правила здавання іспиту.

1