Нардепка Безугла розповіла, як здійснюватиметься мобілізація жінок в Україні

Нардепка пояснила, в які підрозділи можуть мобілізувати українок
Головне
Нардепка Безугла розповіла, як здійснюватиметься мобілізація жінок в Україні
18 Грудня 2023, 11:39
читать на русском

У законопроєкті про мобілізацію передбачений призов жінок на службу не тільки до ЗСУ, а й оборонних підприємств.

Про це заявила народна депутатка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла.

За словами депутатки, згідно з положеннями документа, жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком братимуться на військовий облік військовозобов’язаних в порядку встановленому Міноборони України.

"Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Під час дії воєнного стану жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу до частин (підрозділів) забезпечення або прийняті в добровільному порядку (за контрактом) на військову службу до бойових частин (підрозділів)", – розповіла нардепка про зміни, які планується запровадити.

Безугла додала, що у мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом). Вона також висловилася про те, що Генштаб ЗСУ виступає проти мобілізації жінок до армії.

"ГШ ЗСУ проти військового обліку жінок, бо негатив. А грести всіх підряд чоловіків, хворих, майже літнього віку в ТЦК СП – позитив? А вбивати штурмом посадок для галочки – позитив? А відмовлятися від будь-яких варіантів демобілізації і ротацій – позитив?", – йдеться у повідомленні депутатки.

Мар’яна Безугла зазначила, що запровадження військового обліку жінок та мобілізації на небойові посади, на її думку, дозволить "відкрити кордони для обох статей".

Нагадаємо, у законопроєкті про рекрутинг і мобілізацію вказані зміни, які урівнюють чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби. Про це заявила народна депутатка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла. Вона розповіла, що в штурмовики та інші бойові професії жінки можуть піти виключно добровільно.

Читайте також

1