Нардепка Радіна та журналіст Ткач відреагували на пропозицію Резнікова про парі

Анастасія Радіна та Михайло Ткач зазначили. що у міністра мають бути важливіші справи, аніж парі з журналістами та нардепами
Головне
Нардепка Радіна та журналіст Ткач відреагували на пропозицію Резнікова про парі
Анастасія Радіна
26 Серпня 2023, 16:34

Голова комітету ВР з питань антикорупційної політики прокоментувала пропозицію парі від міністра оборони у справі про недобросовісну закупівлю одягу для ЗСУ. Радіна наголосила, що це не те, чим повинен займатися очільник Міноборони у воюючій країні.

Свою думку нардепка виклала на сторінці у Фейсбуці.

"Пропоную міністру Резнікову до ранку 28 серпня спростувати інформацію про закупівлі "зимових" курток для військових або подавати у відставку, — написала вона. - Міністр мав би зараз розбиратися зі своїми підлеглими. Мав би забезпечувати військових БПЛА. Мав би запускати агенцію тилових закупівель. Міністр мав би організовувати модернізацію літаків. Цей список можна продовжувати. Чого міністр точно не мав би робити — то втрачати час (за який українці платять життями) на боротьбу із журналістами (які вже допомогти зекономити 10 млрд грн коштів для забезпечення армії)", — зазначила Радіна.

На пропозицію Резнікова відреагував також і журналіст "Української правди" Михайло Ткач, який є автором розслідування про куртки за 30 мільйонів.

" Пане міністре, ви мали піти ще після розслідування про закупівлю міністерством оборони яєць по 17 гривень, але ви втягнули суспільство в шоу з кілограмами, штуками, та іншими маніпуляціями, місця яким не має бути в міністерстві оборони під час повномасштабної війни.

Ви мали піти на засідання парламентського комітету з питань боротьби з корупцією після публікації Юрія Ніколова про закупівлю курток для ЗСУ, але проігнорували можливість прозвітувати.

Моє розслідування “Слуга курток для ЗСУ. Хто заробляє на війні в Україні?”, пане міністре, стосується того факту, що племінник народного депутата від «Слуги народу” був співвласником компанії, яка і постачала  скандальні куртки і заробляла на цьому.

Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю. Але протягом дня з моменту виходу розслідування ми так і не побачили будь-яких пояснень з цього приводу. Мені невідомо, чому замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету у закупівлях міністерства оборони, ви були змушені опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ.

Я розумію, чому ви і такі, як ви, хочете, щоб я пішов. Але не розумію, чому саме на три роки? Саме стільки часу ще потрібно для того, щоб розпиляти бюджет цієї країни по кишенях нетурецьких курток?

Я піду лише тоді, коли останній внутрішній кат українського суспільства, який думає, що може безкарно використовувати владу суспільства у своїх приватних інтересах, заб’ється в кут. А наразі ідеї тих, хто перебуває на шляху до цього кута, мене не турбують. Бо це моя робота.

А ваша робота, чого ви ніяк не хочете зрозуміти:

  • забезпечувати прозорі закупівлі тих речей, які не становлять державної таємниці, унеможливлюючи корупційний заробіток на війні;
  • співпрацювати з правоохоронними органами у розслідуваннях стосовно розкрадань у вашому міністерстві;
  • повністю сприяти всім, хто працює над першим або другим пунктами.
  • А парі міністр оборони країни у стані війни може собі дозволити лише непублічно і лише тоді, коли йому вистачить розуму перемогти ворога також за рахунок стратегічного планування в тому числі закупівель зимової форми, засобів захисту і що дуже важливо, дронів. Так, пане міністре, тих «весільних» дронів, зокрема.

Через три роки вас, пане міністре, в країні може й не бути. А я буду продовжувати робити свою роботу. Укладайте не парі, пане міністр. Укладайте договори про закупівлі по ринкових цінах і не з родичами "слуг народу", - написав журналіст.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що готовий подати у відставку через скандал з закупівлею курток для військових Міністерством оборони. Але є умова.

"Якщо виявиться, що Міноборони дійсно поставило 180 тисяч курток літніх замість зимових, то я пишу заяву про відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна складає мандат, а журналіст Михайло Ткач іде з видання і на 3 роки припиняє займатися журналістикою", - заявив міністр.

Нагадаємо, нещодавно в ЗМІ з'явилося розслідування про те, що Міноборони нібито закупило в турецької фірми Vector avia hava araçlari зимові куртки для військових, але за завищеною ціною. Ціна курток під час доставки, за даними розслідування, зросла втричі. Крім того, ЗМІ з'ясували, що з Туреччини в Україну прибули насправді не зимові куртки, а - літні.

Розповів про це і журналіст Михайло Ткач, додавши, що до оборудки нібито причетний племінник нардепа Геннадія Касая, який входить до оборонного комітету ВР.

Цього тижня щодо цього питання відбулося засідання комітету ВР з питань антикорупційної політики за участі представників Міноборони. Після засідання очільниця комітету Радіна розповіла, що представники міністерства не змогли відповісти на більшість питань нардепів, та намагалися продемонструвати "якусь куртку невідомого походження", на бирці якої був вказаний інший номер договору, аніж в інвойсі з поставки, яку досліджували на комітеті.

1