НАЗК представило оновлений Реєстр корупціонерів

Українці зможуть дізнатися кількість корупціонерів у кожній області
НАЗК представило оновлений Реєстр корупціонерів
Голова НАЗК Олександр Новіков Фото: сторінка НАЗК у Фейсбуці
11 Березня 2021, 13:50
читать на русском

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) представило оновлений Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Як повідомляє пресслужба відомства, відтепер можна дізнатися кількість корупціонерів у кожній області та перевірити справжність довідок за QR-кодом.

Завдяки оновленому Реєстру корупціонерів журналісти та громадяни зможуть реально оцінити кількість осіб, які були засуджені за корупцію в Україні. Знайти інформацію про фізичних та юридичних осіб, які здійснили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, відтепер можна легко та у зручному форматі, - йдеться у повідомленні.

Також завдяки доданій інтеграції із Prozorro державні установи зможуть швидко дізнатися, чи є в Реєстрі корупціонерів компанія, яка бере участь у їхньому тендері. Своєю чергою компаніям, які беруть участь у тендерах, більше не потрібно витрачати додатковий час на формування відповідної довідки.

Читайте також

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач пояснив, що оновлення передбачає отримання спеціальних онлайн-довідок про те, чи є дані про фізичну або юридичну особу в Реєстрі корупціонерів.

Перевірити справжність довідки можна буде за допомогою QR-коду з унікальною інформацією або ввівши номер цієї довідки в Реєстрі. Це значно зекономить час для посадовців, підприємців та громадян, яким ці дані будуть потрібні для участі чи проведення державної закупівлі, — сказав Деркач.


Нагадаємо, 4 лютого Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів".

Законом внесено зміни до Закону України "Про запобігання корупції", якими передбачено створення правової основи для здійснення повідомлень викривачів через Єдиний портал повідомлення для належного та якісного упорядкування процедури розгляду повідомлень про корупцію.

4 березня президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів", який було ухвалено 4 лютого 2021 року.

1