НБУ дозволив банкам продавати іноземну валюту онлайн

Такі дії потрібні в рамках переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування.
НБУ дозволив банкам продавати іноземну валюту онлайн
Гроші, долари / Фото: Pexels
29 Серпня 2023, 16:31

В Україні відсьогодні дозволять банкам продавати безготівкову іноземну валюту без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції.

Про це повідомляє  Національний банк України.

НБУ уточнив, що це є першим етапом пом'якшення валютних обмежень. Він спрямовуватиметься, зокрема, на мінімізацію множинності обмінних курсів.

"З цією метою Національний банк пом'якшує валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам", - йдеться у повідомленні.

Нацбанк дозволить банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав або зобов'язань для проведення такої операції. Уточнюється, що такі операції здійснюватимуться за курсом, встановленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тисяч гривень в еквіваленті в одному банку;

Також НБУ збільшить зі 100 тисяч гривень до 200 тисяч гривень в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від 3 місяців.

У Нацбанку наголосили, що зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову. Там уточнили, що операції з продажу безготівкової валюти банками є більш зручними та безпечними.

"Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом", - додали в НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України змінив вимоги виконання операцій із внесення готівки через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС).

Читайте також

1