НБУ оголосив, що економічна криза в Україні закінчилася

Економічні показники України зростають
Важливо
НБУ оголосив, що економічна криза в Україні закінчилася
Нацбанк (Фото: сайт НБУ)
17 Червня 2021, 16:01
читать на русском

Національний банк України оголосив про відновлення економічного зростання і закінчення коронакризи.

Про це сказав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб на брифінгу, який транслювався на Youtube.

Національний банк України згортає антикризові заходи підтримки комерційних банків, бо коронакриза в державі завершилася.

Криза закінчилася. Економіка цього року зросте, вже зростає, як ми бачимо, у другому кварталі на тлі низької бази минулого року – заявив Сологуб.

Він розповів, що НБУ очікує стабільної нормальної ситуації з ліквідністю в банківській системі

Тому вже з 1 липня 2021 року граничні строки кредитів довгострокового рефінансування скоротяться з 5 до 3 років. Також обмежать обсяги аукціонів: із липня - до 5 млрд грн, із серпня - до 4 млрд грн, із вересня - до 3 млрд грн. Водночас періодичність аукціонів своп процентної ставки з 1 липня зменшиться з двох до одного разу на місяць, а гранична строковість - із 5 до 3 років.

Крім того, НБУ змінить операційний дизайн монетарної політики. Так, із 1 липня строковість депозитних сертифікатів повернеться до докризового показника - із 7 до 14 днів. Це надасть стимули для розвитку міжбанківського кредитного ринку.

Нагадаємо, у 2020 році через коронакризу банки отримали 41,3 млрд грн чистого прибутку, що на 29% менше аналогічного періоду 2019 року, коли банківський сектор заробив 58,4 млрд грн.

Читайте також