НБУ повідомив про поглиблення падіння економіки

Карантинні обмеження і зниження попиту призвели до падіння економіки
Головне
НБУ повідомив про поглиблення падіння економіки
22 Вересня 2020, 14:24
читать на русском

У заяві Національного банку України йдеться, що у другому кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 11,4% (у річному вимірі).

"Жорсткі карантинні обмеження та зниження попиту призвели до поглиблення падіння економіки. Як наслідок, реальний ВВП у ІІ кварталі порівняно з І кварталом зменшився на 9,9% у сезонно скоригованому вимірі. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за II квартал 2020 року, опубліковані Державною службою статистики України", - йдеться у коментарі НБУ.

Нацбанк зазначає, що основним фактором поглиблення спаду ВВП очікувано стало скорочення внутрішнього попиту, яке обумовлене як прямим впливом жорстких карантинних обмежень на економічну діяльність, так і непрямим - через невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації з пандемією.

Читайте також

За прогнозом НБУ, у III кварталі 2020 року очікується поступове відновлення економіки. Цьому сприятимуть не тільки м’якіші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту й активізація внутрішнього споживання.

"Однак економічну активність стримуватимуть збереження окремих обмежень в умовах адаптивного карантину, а також посилення ризиків подальшого збільшення захворюваності на коронавірус. Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 22 жовтня 2020 року та опубліковано в Інфляційному звіті за жовтень, публікація якого запланована на 29 жовтня 2020 року", - повідомляє Нацбанк.

Нагадаємо, 14 вересня Кабінет міністрів України під час засідання ухвалив проєкт державного бюджету на 2021 рік.

1