НБУ збільшив розмір страхових сум: скільки отримуватимуть українці в разі ДТП

Для українців вартість полісу суттєво не зросте
НБУ збільшив розмір страхових сум: скільки отримуватимуть українці в разі ДТП
Автомобіль, кермо / Фото: Pexels
1 Червня 2022, 15:45
читать на русском

НБУ збільшив розміри страхових сум, зокрема відшкодування при ДТП.

Про це повідомили в НБУ.

Національний банк збільшив розміри страхових сум за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, - йшлося в повідомленні.

Таким чином на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну, надаватимуть 160 тисяч гривень відшкодування (раніше ця сума становила 130 000 гривень). Тоді як виплачуватимуть до 320 тисяч гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю (раніше - 260 тисяч гривень).

Зазначили, що для споживачів вартість полісу суттєво не зросте.

Також до 80 тисяч гривень на потерпілого (до змін ця сума становила 50 тисяч гривень) збільшено розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення "європротоколу". Проте це стосується оформлення документів про ДТП без участі працівників Нацполіції.

Це дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП осіб отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії представників Національної поліції, часто залучених до оборони країни під час дії військового стану, - пояснили в НБУ.

У НБУ розповіли про розширення діапазону значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу.

Такий коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення його діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг, - йшлося в повідомленні.

Додали, що інформацію про укладені електронні договори "Зелена картка" включатимуть до єдиної централізованої бази даних. Це допоможе розширити обсяг даних, якими оперує Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Зокрема, користувачі зможуть отримувати вичерпну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистить їх від можливих шахрайських дій, пов'язаних із маніпулюванням неповними даними.

Нагадаємо, під час перетину кордону з Польщею знову почали вимагати поліс "Зелена картка" в українців на власному автомобілі.

1