Не платять за оренду: партію Порошенка примусово виселятимуть з офісів у центрі Києва (відео)

"Європейська солідарність" з 2019 року не платить за оренду приміщень розмірів в 3 тисячі квадратних метрів
Головне
Не платять за оренду: партію Порошенка примусово виселятимуть з офісів у центрі Києва (відео)
Європейська солідарність (Фото: Facebook)
22 Липня 2023, 10:44
читать на русском

Партію "Європейська солідарність" можуть примусово виселити з офісів у центрі Києва. Причина - політична сила "нахабно і роками не платить за оренду приміщень, розташованих в Печерському районі Києва, найдорожчому районі столиці".

Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Політсила п'ятого президента Петра Порошенка орендує 3000 квадратних метрів навпроти Лаври, але з кінця 2019 року не платить за оренду законним власникам приміщень.

Як показують судові рішення, партію офіційно визнали злісним неплатником. Всього, за словами орендодавця, "Європейська солідарність" заборгувала понад 28 мільйонів гривень, з яких частина в 22 мільйони вже підтверджені навіть Верховним судом України. "Тобто, орендодавці пройшли всі можливі інстанції і довели борг Порошенка і партійців. Але тим - хоч би що", - кажуть розслідувачі.

Зараз орендодавець готує документи для подачі до суду позову про примусове виселення самої політичної партії, наголошує Ірина Кобець, адвокат ТОВ "Підприємство Київ", оскільки партія просто не залишила іншого виходу.

При цьому саме підприємство, попри невиплату "ЄС" боргу, продовжує платити податки до бюджету:

Підприємство має сплачувати податок на додану вартість і робить це щомісяця. Крім того, підприємство сплачує плату за землю, тобто несе досить великий фінансовий тягар", - каже Кобець.

Попри те, що "ЄС" давно повинна віддати борги, вона знайшла юридичну лазівку - просить на судових засіданнях відстрочку, з чим погоджується суд. Але не адвокати орендодавця. Причина - рахунок партії Порошенка відкритий у банку самого Порошенка, що дає партії та її лідеру робити з грошима все, що їм заманеться.

"В той день, коли грошові кошти мають надійти на рахунок партії, банк закриває рахунок арештований, тримає кошти на своєму транзитному рахунку. Наступного дня вони відкривають новий рахунок, на який не накладається арешт. В той же день виводяться за інструкцію політичної партії", - пояснює Кобець.

За словами адвокатів "Європейської солідарності", рахунки будуть оплачені після закінчення війни, а зараз партія направляє гроші на фронт, і вже виділила близько 98 млн грн поворотної фінансової допомоги. Справа, однак, в тому, відзначають розслідувачі, що гроші на функціонування партій, включаючи "ЄС", виділяє держава - тобто це гроші з бюджету, і за законом саме цими грошима партія Порошенка повинна була оплачувати оренду і борг. Адвокати "Підприємства Київ" відзначають, що з моменту підписання орендного договору "Європейська солідарність" з державного бюджету отримала понад 320 мільйонів гривень.

"На що ж ці бюджетні гроші витратив Петро Порошенко і що завадило оплатити рахунки? В ЄС кажуть, що за народні гроші купують те що потрібно для армії. Тож ви маєте знати – коли бачите черговий піар Порошенка зі зброєю, коли бачите сотні його бігбордів у всіх містах – все це зроблено і багато чого придбано не за його, а за гроші з бюджету", - кажуть розслідувачі.

Нагадаємо, у квітні 2021 року "Схеми" повідомили, що співголова фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов не задекларував двоповерховий маєток в Іспанії, яким разом із дружиною він володіє із 2013 року.

Читайте також

1