Не забудьте перевести годинники цієї ночі: переходимо на зимовий час

О 4 ранку потрібно перевести годинники на годину назад
Важливо
Не забудьте перевести годинники цієї ночі: переходимо на зимовий час
Годинник (фото: Pexels)
31 Жовтня 2021, 00:02
читать на русском

У ніч з 30 на 31 жовтня Україна перейде на зимовий час. Не забудьте о четвертій годині ранку стрілки годинника перевести на годину назад.

Перехід на літній і зимовий час здійснюється у багатьох країнах світу, зокрема і в європейських державах. Таким чином окремі країни підлаштовуються під зміну початку та закінчення світлового дня в різні сезони.

Багато вчених відзначає, що сезонне переведення годинників провокує розвиток імунних і серцево-судинних захворювань, адже воно змінює біологічні ритми людини. Своєю чергою, любителі перевести стрілки говорять про економію електроенергії: тобто ділова активність людей як би зсувається на більш світлий час доби.

Точний час можна подивитись тут.


Контекст. У березні 2019 року Європейський парламент підтримав рішення про припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Від переходу на літній час відмовились Японія, Китай, Індія, Сінгапур та низка інших країн. У Європі на зимовий час не переходять Ісландія, Росія та Білорусь.

Як відомо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий - в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні - вперед.

3 березня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону про обчислення часу в Україні (проєкт №4201).

Стаття 5 цього законопроєкту передбачає, що сезонний перехід часу в Україну скасовується. Водночас пропонується зафіксувати в Україні зимовий час (UTC +2 за міжнародною системою Coordinated Universal Time).

Проте законопроєкт у цілому депутати не проголосували.

Читайте також наш матеріалУкраїна може скасувати перехід на літній час: до чого тут РФ та чому це допоможе увійти в ЄС 

Читайте також

1