Нещасні випадки на виробництві: як отримати допомогу

Після ліквідації Фонду соціального страхування, призначенням страхових виплат та оплатою соціальних послуг українцям займається Пенсійний фонд України
Нещасні випадки на виробництві: як отримати допомогу
Електрик (Фото: picabu)
30 Березня 2023, 18:18
читать на русском

Потерпілі на виробництві, які раніше отримували соціальні послуги і спеціальний медичний догляд в грошовому еквіваленті, тепер будуть отримувати саме послуги.

Про це пише Міністерство соціальної політики України.

Відповідно до нової редакції Закону №1105 "Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування", яка набрала чинності ще 1 січня, соціальні послуги та медичний догляд надаються саме як послуги, через широку мережу інфраструктури, яка є в державі, а держава оплачує надавачам відповідні послуги. При цьому право громадян на всі страхові виплати було збережено повною мірою.

"Вже з квітня 2023 року потерпілі на виробництві зможуть повноцінно користуватись всією інфраструктурою соціальних послуг, а також послугами медичного догляду, що надаються відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров'я та Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", надання допоміжних засобів реабілітації (ДЗР) тощо", - йдеться у повідомленні.

Серед послуг, які раніше оплачувались Фондом соціального страхування (ФССУ), послуга стороннього догляду та послуга побутового обслуговування  наразі повністю покриваються соціальною послугою "догляд вдома", а послуга спеціального медичного догляду – медичною послугою "мобільна паліативна допомога". При цьому потерпілим на виробництві зможуть надаватись не тільки ці, а й будь-які інші медичні послуги.

Також зберігається можливість для потерпілого і його родини обрати на власний розсуд: доглядати рідного самим (з відповідною оплатою послуги), чи держава оплатить роботу професійного надавача послуги.

Нагадаємо, паліативна допомога входить у Програму медичних гарантій (ПМГ) і є безоплатною для пацієнта. Національна служба здоровʼя України (НСЗУ) оплачує надання паліативної допомоги у стаціонарі та мобільну – за місцем перебування пацієнта.

1