Незаконно отримував компенсації з бюджету за житло: нардепу загрожує шість років за гратами

Підозрюваний, маючи власне житло в центрі Києва, отримав понад 613 тисяч гривень незаконної компенсації за користування готельним номером ДП "Готельний комплекс "Київ"
Незаконно отримував компенсації з бюджету за житло: нардепу загрожує шість років за гратами
Сергій Магера
13 Лютого 2024, 22:55
читать на русском

Правоохоронці оголосили колишньому нардепу підозру в незаконному отриманні компенсації за оренду житла. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Про це повідомляє  Національне антикорупційне бюро України.

Зазначається, що вчора НАБУ та САП повідомили народному депутату України 8 скликання, який наразі обіймає посаду голови однієї з районних рад, про підозру в незаконному отриманні компенсації за оренду житла.

За даними слідчих, підозрюваний, маючи власне житло в центрі Києва, отримав понад 613 тисяч гривень незаконної компенсації за користування готельним номером ДП "Готельний комплекс "Київ" у період із вересня 2016 року по серпень 2019 року.

Слідство вважає, що в такий спосіб підозрюваний завдав тяжких наслідків інтересам юридичної особи публічного права - Управлінню справами Апарату Верховної ради України.

Йому оголосили підозру за фактом зловживання владою або службовим становищем. Максимальне покарання - позбавлення волі строком на шість років.

Прізвище нардепа вже традиційно не називають, але за даними видання "Главком" йдеться про позафракційного Сергія Магеру.

Нагадаємо, нардеп Сергій Магера з Донеччини (за чотири роки – 13 виступів у парламенті) в електронних деклараціях за 2020-2022 роки відобразив 533,6 тис. грн отриманих виплат за оренду житла. У середньому, це близько 20 тис. грн у місяць.

Окремо за вказаний період парламентар отримав 270 тис. грн компенсації вартості проїзду територією країни.

Формально обранець Магера підпадає під законодавчі критерії "безхатченка" – жодної нерухомості у столиці. Тому й оселився цей чоловік у номері на 16 "квадратів", що у парламентському готелі "Київ". Що стосується задекларованого житла сім’ї нардепа, то воно нині залишилося в окупованому Маріуполі (квартира площею 60,4 кв. м – дружини і квартира площею 46 кв. м – ймовірно матері).

На момент одержання перших бюджетних компенсацій (2020 рік) Сергій Магера був офіційним мільйонером – лише на банківському рахунку лежало 23,5 млн грн! І це не рахуючи задекларованої готівки дружини.

Станом на початок 2023 року, нардеп Магера продовжував тримав у банку 21,7 млн грн.

1