Німеччина не дозволила Естонії передати зброю для України

Йдеться про гаубиці ще радянського виробництва
Німеччина не дозволила Естонії передати зброю для України
Прапор Німеччини (фото: з відкритих джерел)
22 Січня 2022, 16:27
читать на русском

Німеччина відмовляється видавати дозвіл на запит свого союзника по НАТО Естонії щодо передачі українському війську зброї німецького виробництва.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Wall Street Journal.

Раніше цього тижня Держдеп США дозволив Литві, Латвії й Естонії відправити ракети й інше озброєння американського виробництва до України через побоювання вторгнення Росії.

Багато союзників по НАТО, в тому числі Британія й Польща, також погодилися експортувати зброю напряму до України, проте уряд Німеччини від цього відмовляється.

У випадку з Естонією Берлін відмовляється відправляти третій країні – Україні – артилерію, що підтвердили естонські та німецькі офіційні особи.

Йдеться про гаубиці Д-30, що стріляє 122 мм снарядами приблизно на 20 кілометрів, які Естонії передали у 2009 році.

Гаубиці вироблені у СРСР й були дислоковані у колишній Східній Німеччині. Після возз’єднання у 1990-х Берлін експортував їх до Фінляндії, а та передала Естонії.

Представники Естонії все ж сподіваються, що уряд ФРН передумає.

Нагадаємо, раніше посол Естонії в Україні Каїмо Кууск повідомив, що Естонія має намір надати Україні найсучасніший польовий госпіталь для потреб Збройних сил України на Донбасі. Також Україні нададуть зброю за погодженням з іншими країнами.

Читайте також