Нові небезпечні мутації "британського штаму" коронавірусу виявлено в Україні

Лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей
Головне
Нові небезпечні мутації "британського штаму" коронавірусу виявлено в Україні
Коронавірус, лабораторія, (фото: pexels)
22 Березня 2021, 10:56
читать на русском

В Україні виявлено нові, небезпечні мутації "британського" штаму коронавірусу.

Про це повідомляє Інститут молекулярної біології та генетики НАН України.

Провівши секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох - з Києва, науковці ІМБГ виявили у всіх зразках нові мутації "британського" штаму коронавірусу. Модифікований "британець" відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 р., критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини, - йдеться у повідомленні Інституту.

Зазначається, що зразки для дослідження було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання.

За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували одиничні випадки попереднього "британського" штаму.

Читайте також

Вочевидь, саме комбінація модифікованих штамів «британця» спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей, - зазначають науковці.

Директор ІМБГ, академік Михайло Тукало зазначив, що можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця".

Отримані науковцями нашого інституту дані вже зареєстровані в міжнародній базі GISAID.


Контекст. 5 березня в Україні випадково знайшли британський штам коронавірусу у двох пацієнтів з Івано-Франківщини, під час випробовування нових тестів на коронавірус однією з приватних фармацевтичних компаній України.

1