Нові пам’ятні монети випустив Нацбанк - фото

Монети присвячені героїчній добі української історії — козацьким клейнодам
Нові пам’ятні монети випустив Нацбанк - фото
Срібні пам’ятні монети “Козацькі клейноди” Фото: НБУ
28 Грудня 2021, 17:01
читать на русском

В Україні з 30 грудня увійдуть в обіг нові срібні монети у формі ромба "Козацькі клейноди".

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

В НБУ зазначили, що набір монет можна придбати у дерев’яному футлярі (тираж 100) або у футлярі із флоковим покриттям у сувенірному пакуванні (тираж 1900). Номінал кожної монети у наборі — 10 гривень.

Срібні пам’ятні монети "Козацькі клейноди" Фото: НБУ

Набір пам`ятних монет присвячений пам’яті про героїчну добу нашої історії, яка для українського народу є невичерпним джерелом національної гідності, волелюбності та державних устремлінь, атрибутам влади – козацьким клейнодам. Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти. Випуск набору “Козацькі клейноди” звертає нашу увагу на героїчну козацьку епоху, в якій український народ досі черпає духовний досвід і звитягу в обороні рідної землі від зовнішніх ворогів, - йдеться у повідомленні.

На аверсі монет угорі розміщено малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; на трьох монетах ліворуч — позначення номіналу — 10 гривень. Внизу зазначені рік карбування, маса кожної монети, позначення металу та його проби, а також логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Срібні пам’ятні монети "Козацькі клейноди" Фото: НБУ

У центрі кожної монети зображено збірні композиції: Козака Мамая — як символ, що зберігає історичну пам’ять народу й утверджує ідеал мирного стража своєї землі (на верхній монеті), козацькі клейноди та інші артефакти, що символізують періоди козацької епохи.

Срібні пам’ятні монети "Козацькі клейноди" Фото: НБУ

На реверсі зображено гетьманські печатки — один із чільних козацьких клейнодів гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського.

Нагадаємо, у жовтні Національний банк України, продовжуючи серію "Видатні особистості України", ввів в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні "Іван Піддубний".

Читайте також

1