Нацбанк вводить в обіг нову пам'ятну монету

Монету випустять тиражем у 35 тисяч екземплярів
Нацбанк вводить в обіг нову пам'ятну монету
Фото: Нацбанк
11 Січня 2021, 16:29
читать на русском

Національний банк України вводить в обіг пам'ятну монету, присвячену українському історику та письменнику Агатангелу Кримському. Монету випустять тиражем у 35 тисяч екземплярів

Вона присвячена українському історику, славісту, мовознавцю, сходознавцю, письменнику, перекладачу, одному із засновників української Академії наук та одному з перших академіків – Агатангелу Юхимовичу Кримському, - повідомили у пресслужбі НБУ.

Як відзначається, на лицьовій стороні монети розміщено малий Державний герб, праворуч від якого написи: Україна/2 гривні/2021, а поруч геометричний декор із розкритих книг, що складаються в багатопроменеву зірку, який символізує діяльність ученого-сходознавця та джерело знань.

Читайте також

У центрі декору слова Кримського: "Я зрозумів, що мушу бути українофілом. Це я зрозумів цілком свідомо".

монета "Агатангел Кримський"

монета "Агатангел Кримський" Фото: Нацбанк

На реверсі монети на тлі вертикальних ліній, що вносять певний драматизм та символізують трагічну долю вченого, зображено портрет Агатангела Кримського, під портретом діагонально написано ім'я історика та роки його життя: 1871-1942, - зазначають у Нацбанку.

Нагадаємо, 10 грудня була введена в обіг пам'ятна монета "Володимир Корецький". Монета вийшла тиражем 30 000 штук.

16 грудня Національний банк України увів в обіг пам’ятну срібну монету "Україна-Білорусь. Духовна спадщина – Ірмологіон". Тираж монет становитиме 2,5 тисячі штук.

1