Новорічні та різдвяні обряди ворожіння: як дізнатися про долю під час зимових свят

Книга, кава, віск чи зерно: як зазирнути в майбутнє
Новорічні та різдвяні обряди ворожіння: як дізнатися про долю під час зимових свят
Ворожніння (Фото: pexels)
30 Грудня 2022, 18:38
читать на русском

Період, який нині окреслюється святами від Катерини й Андрія аж до Хрещення (Водосвяття), нашими предками вважався найбільш таємничим і магічним в році. І не зважаючи на заборони церкви, українці не пропускали змоги зазирнути в майбутнє й дізнатися про свою долю. Парламент.ua зібрав найпопулярніші в Україні способи ворожіння, з якими і знайомить своїх читачів.

Під Різдво та Новий рік ворожіння є для всіх

У період свят дівчата збиралися на посиденьки – зазвичай у хаті самотньої жінки, яка з цих відвідин мала невеличкий зиск. Дівчата співали, переказували страшні або романтичні історії і, звісно, доходило до ворожіння.

Але під Різдво та Новий рік з давніх-давен гадали практично всі: літні люди – про життя, молодь – про наречених, дбайливі господарі – про успіх у справах і врожаї, матері – про здоров’я та щастя дітей.

Під час новорічних та різдвяних ворожінь варто шукати в усіх прогнозах тільки хороший зміст і не надавати великого значення поганим знаменням, щоби не налаштовувати себе на невдачі в новому році.

Про життя – по ложках і по тіні

Про життя часто ворожать по ложках, залишених на столі на ніч, коли всі домочадці полягали спати. Людина, яка ворожить, запам’ятовує свою ложку, і вранці дивиться, як вона лежить: якщо виїмкою вниз, то все буде добре, якщо ж угору, слід подумати про здоров’я і намагатися не вплутуватися в неприємності.

За святковим столом часто ворожили по своїй тіні. Якщо людина бачить себе з головою, то все у неї буде в порядку, без голови – погані справи.

Популярним способом ворожіння у дівчат було підслуховування чужі розмови. Почуте під час ворожіння слова "йди" пророкує швидкий шлюб, "сиди" ‒ тривале дівоцтво.

Ворожіння (Фото: pexels)

На рушнику ворожи на судженого

Білий рушник вивішують на ніч за вікно зі словами: "Суджений-ряджений, прийди і вмийся". Вранці перевіряють рушник: якщо він мокрий, дівчина цього року вийде заміж. Якщо сухий, то сидіти в дівках ще рік.

Можна ще покласти рушник на ніч під подушку, сказавши: "Суджений-ряджений, приходь до мене вмиватися, рушником витиратися". Сон, побачений цієї ночі про все розповість.

Ким буде суджений за професією

На чистий стіл викладають предмети, що символізують різні професії. Раніше це були: камінь (будівельник); вугілля (муляр); хліб (селянин); книга (вчений або священник); кашкет (чиновник) тощо. Нині до цих предметів можна додати дискету (програміст), кредитну карту (банківський працівник), органайзер (начальник), кодекс законів (юрист), калькулятор (економіст або математик). І не забудьте покласти обручку.

Дівчині зав’язують очі, а її подруги перекладають предмети на столі. Вона тричі підходить до столу і вибирає будь-який предмет. Якщо хоча б два рази вона витягне один і той же, значить, у майбутнього чоловіка дійсно буде така професія. Якщо ж попадеться обручка, то в цьому році дівчина вийде заміж.

Промовисте зерно

Потримайте над банкою – можна з рисом – ліву руку долонею вниз, зосередьтеся і запитайте вголос, про що хочете дізнатися. Потім, не дивлячись, візьміть жменьку зерна, висипте на стіл і порахуйте. Парне число означає "так", непарне – "ні".

Ворожіння (Фото: pexels)

Ворожіння за снігом

У новорічну ніч або в різдвяний вечір вийдіть на вулицю, ляжте горілиць на сніг, а потім підніміться і йдіть, не озираючись. Вранці огляньте місце, де ви лежали: якщо слід гладкий, чоловік буде добрим і м’яким; якщо слід як би рисками покреслений, чоловік буде грубим; якщо яма глибока, заміж доведеться вийти кілька разів; якщо відбиток замело, то під вінець не скоро підете; якщо на цьому місці намело горбок, то в новому році будьте обачні.

Майбутнє пошукаємо в книзі

Будь-яку книгу візьміть в ліву руку, зосередьтеся й поставте своє запитання. Потім відкрийте навмання книжку і прочитайте рядок, що починається під великим пальцем лівої руки. Прочитане і дасть вам відповідь на запитання або стане прогнозом найближчого майбутнього. Ще можна навмання відкрити книгу і з закритими очима вказати пальцем на будь-який рядок, а потім прочитати, що написано.

Цибуля допоможе з вибором

Якщо у вас вже є кілька претендентів на руку і серце, а ви не можете визначитися, спробуйте поворожити на цибулі. Візьміть кілька цибулин і напишіть на них імена своїх шанувальників. Покладіть цибулини у вологу на вікно. Яка цибулина раніше проросте – те ім’я й допоможе з вибором.

Ворожіння для заміжніх

Якщо у вашого чоловіка є коханка і ви хочете дізнатися, залишиться він з вами чи піде до неї, налийте в склянку води, а на аркуші паперу напишіть ім’я коханки чоловіка.

Киньте в воду ложку солі, запаліть від свічки папір з ім’ям суперниці і покладіть його в залізну миску. Поки папір горить, швидко перемішайте сіль в склянці, зі словами: "Якщо сіль швидко розтане, то коханий мене не залишить, папір догорить – їхня любов перегорить". Якщо сіль розчинилася, а папір ще тліє, то чоловік залишиться з вами.

Ворожіння на святковому пирогу

У тісто на круглий святковий пиріг закладають монетки, цукати або мармелад, щоб новий рік був благополучним. Особливий успіх чекає на людину, якій дістанеться пиріг з монетою. Того, хто у своїй порції знайде мармелад або цукат, чекає "солодке життя".

Крім цього можна дізнатися, які успіхи чекають присутніх за святковим столом. У новорічний або різдвяний вечір всі домочадці збираються біля столу зі святковим пирогом. Потім по команді пиріг всі водночас розламують на частини, Хто дістане найбільший шматок, тому несказанно пощастить в новому році.

Ворожіння на свинці і воску

Цей вид ворожіння відомий вже дуже давно, але і сьогодні до нього вдаються, щоб заглянути в майбутнє. У різдвяну або новорічну ніч в свічку встромляють маленький шматочок свинцю (можна придбати свинцеве грузило в рибальському магазині). Коли свинець розплавиться, вилийте його в холодну воду. Підказкою для передбачення стане не тільки форма застиглого свинцю, але обрис тіні, що відкидається від полум’я свічки.

Ворожіння (Фото: pexels)

Читання кавової гущі

Щоб поворожити на кавовій гущі, слід зварити каву. Потім за чашкою ароматної кави обговорити питання, яке вас хвилює. Коли кава буде випита і чашка спорожніє, а на її дні залишиться лише гуща, акуратно переверніть її і вилийте вміст на блюдце. Тепер зверху на блюдце покладіть перегорнуту чашку і почекайте хвилин десять. Прибравши чашку, прочитайте відповідь на своє питання.

Осад розділі ножем на чотири частини: весна, літо, осінь, зима. Бульбашки в центрі гущі обіцяють важливу звістку. Побачити зірочку – хороша прикмета, яка вказує на виграш або отримання спадщини. Кола і хрести – застережливі знаки. Пагорби означають успіх, а заглибини – перешкоди і дрібні неприємності. Щілини, що перетинають гущу, віщують цікаву подію. Рівні лінії обіцяють здійснення бажань.

Ворожити на кавовій гущі можна не тільки в Різдво і на Новий рік. Цей спосіб ворожіння використовують, коли знаходяться в сварці з коханою людиною або в невизначених стосунках з кимсь. До кавової гущі за порадою можна звертатися в багатьох життєвих ситуаціях.

І для всіх ворожінь: Щоб отримати правдиві відповіді, під час ворожіння зніміть з себе пояс і натільний хрестик, розв’яжіть всі вузли на одязі. Якщо у дівчини є коса, її треба розплести. Не можна схрещувати руки і ноги.

1