Новою президенткою Європарламенту стала депутатка з Мальти

Роберта Мецола стала третьою жінкою, яка очолила Європарламент
Новою президенткою Європарламенту стала депутатка з Мальти
Роберта Мецола (Фото: France 24)
18 Січня 2022, 15:39
читать на русском

На посаду президента Європейського парламенту другої половини каденції цього інституту обрали депутата від групи європейських народників, представницю Мальти Роберту Мецолу (Roberta Metsola).

Про це повідомляють європейські ЗМІ.

До цього Мецола обіймала посаду першого віцепрезидента Європарламенту, а з 11 січня після смерті президента Давида Сассолі виконувала обов'язки президента.

Мецола стала третьою жінкою, яка очолила Європейський парламент, після Сімони Вейль (вона обіймала посаду з 1979 по 1982 рік) і Ніколь Фонтейн (обіймала посаду з 1999 по 2002 рік).

За неї проголосували 458 депутатів при тому, що більшість має становити 309 голосів. Результати таємного голосування, яке відбулося у вівторок, оголосив віцепрезидент Педро Перейра.

У виборах взяли участь чотири кандидати – Мецола, Аліса Кунке (Alice Kuhnke, зелені), Косма Злотовський (Kosma Złotowski, консерватори) та Сіра Рего (Sira Rego, ліві).

Як відомо, мандат нинішнього Європейського парламенту розрахований на період із 2019 по 2024 рік. Першу половину – два з половиною роки – президентує представник однієї з найбільших політичних груп, а другу – іншої найбільшої політичної групи. Традиційно цей період ділять соціалісти та європейські народники.

Нагадаємо, 11 січня в Італії помер спікер Європарламенту Давід Сассолі. Йому було 65 років. Сассолі було обрано на посаду спікера Європарламенту у 2019 році. До цього він був його депутатом, а раніше тележурналістом.

1