Об`єднали санстанцію і статистику: у МОЗ створили нові Центри профілактики хвороб

Згадані Центри працюватимуть у кожному регіоні України
Об`єднали санстанцію і статистику: у МОЗ створили нові Центри профілактики хвороб
Санстанція (Фото: picabu)
29 Червня 2021, 22:02
читать на русском

В Україні з 1 липня запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб, які будуть повністю відповідальні за контроль над хворобами в регіоні.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України у Facebook.

 Центри будуть повністю відповідальні за контроль над хворобами в регіоні — від рутинного моніторингу показників до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них… Нова система громадського здоров’я насамперед направлена на розбудову потужної вертикалі епідемічного контролю в регіонах, - повідомили в МОЗ.

Зазначається, що Центри створюються шляхом об‘єднання наявних регіональних потужностей — лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров’я, підрозділів зі статистики та відділів моніторингу та оцінки.

Головні функції Центрів полягатимуть у забезпеченні: епідеміологічного нагляду, санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту населення від інфекційних хвороб, запобігання та профілактики неінфекційних захворювань, підтримки біологічної безпеки та біологічного захисту, імунопрофілактики, просвітницької роботи щодо здорового способу життя, запобігання факторам ризику, боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани в сфері охорони здоров’я тощо.

Нагадаємо, в Україні починає діяти загальнонаціональна програма "Здорова Україна", яка має на меті подовжити тривалість життя українців. Для дорослого населення в Україні запровадять програму, спрямовану на зниження кількості передчасних смертей. Для осіб від 55 років в Україні хочуть проводити Check-up - повні медичні обстеження - раз чи два на рік.

Читайте також

1