В Україні запрацювали електронні лікарняні - що зміниться

Сервіс має полегшити життя пацієнтів, лікарів і роботодавців
Головне
В Україні запрацювали електронні лікарняні - що зміниться
Лікарняний (фото: Pexels)
10 Червня 2021, 12:34
читать на русском

В Україні запрацювали електронні лікарняні. На формування цифрових лікарняних українські медзаклади повністю перейдуть з 1 вересня 2021 року.

Як повідомляє Міністерство цифрової трансформації України, із червня по серпень в Україні діятиме перехідна модель впровадження е-лікарняних - медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Запуск електронних лікарняних - важливий крок для впровадження режиму "без паперу" у медичній та соціальній сферах. Це - сервіс, який полегшить життя пацієнтів, лікарів та роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій сфері та заощадити кошти для держави", - розповів віцепрем'єр-міністр України - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Процес отримання лікарняного для українців значно спростився. Пацієнт приходить до лікаря на огляд. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його КЕПом. Ви отримаєте про це повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Там формується електронний листок непрацездатності - це саме той документ, за яким вам нараховують виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ.

Запроваджені зміни запрацюють поступово. Для цього потрібні час, навчання та роз'яснення для медичних працівників та усіх, хто дотичний до цього процесу. Але хочу запевнити, що ми зі свого боку готові підтримувати та додатково пояснювати за потреби. Адже ми йдемо до того, щоб зробити процес отримання лікарняного максимально зручним та прозорим, - зазначив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Важливо, що до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат, а саме причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

Впровадження е-лікарняного дозволить роботодавцю і Фонду бачити в перший день, що застрахована особа захворіла і в якій лікарні чи який сімейний лікар сформував медичний висновок про хворобу цієї особи, - розповів перший заступник Міністра соціальної політики Євген Котик.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я розширить функціональність електронної системи охорони здоров'я. Зокрема, буде запроваджено електронний кабінет пацієнта, у тому числі з інтеграцією із сервісом "Дія" — це дозволить пацієнтові бачити власну електронну медичну картку, подавати декларації онлайн, надавати доступ до власних даних

Читайте також