Обмеження на виїзд стосуватимуться лише мобілізованих жінок - Веніславський

Нардеп зробив нову заяву про жінок, яким доведеться стати на військовий облік
Важливо
Обмеження на виїзд стосуватимуться лише мобілізованих жінок - Веніславський
Жінки-військові (Фото: Міністерство оборони України)
8 Вересня 2023, 17:37

Обмеження на виїзд за кордон стосуватимуться лише тих жінок, які будуть мобілізовані, а не всіх, хто стоятиме на військовому обліку.

Про це у коментарі РБК-Україна розповів член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

"Що стосується обмеження на виїзд за кордон для військовозобов'язаних жінок, то таке обмеження буде стосуватися виключно жінок, які вже мобілізовані, відповідно до тих чи інших мобілізаційних завдань. Оскільки ці жінки, набувши статусу військовослужбовців, набувають відповідні права та обмеження", - зазначив Веніславський.

Щодо жінок, які будуть поставлені на військовий облік - наразі, за його словами, жодних обмежень у їхньому виїзді немає і це питання не розглядається.

Нардеп наголосив, що й зараз є жінки, які стоять на військовому обліку й жодних обмежень у виїзді за кордон для них не встановлено.

Нагадаємо, учора нардеп Веніславський заявив, що жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

Своєю чергою у Держприкордонслужбі заявили, що те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам.

З 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватись у військкоматах. Жінки інших спеціальностей поки можуть стати на облік за власним бажанням. Взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком до 60 років та станом здоров'я (це визначає ВЛК).

Разом з тим, до 2026 року українки, які мають медичну спеціалізацію, не підлягатимуть обов'язковій мобілізації.

1