Обміняти посвідчення водія: для українців буде доступна нова локація

Документи видаватимуть у підрозділах ДП "Документ"
Важливо
Обміняти посвідчення водія: для українців буде доступна нова локація
Водійські права, посвідчення водія (фото: УНІАН)
31 Травня 2022, 11:10
читать на русском

Українцям незабаром стане доступною послуга обміну водійського посвідчення у підрозділах держпідприємства "Документ".

Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС України.

Послуга обміну посвідчення водія розширює свою географію. Зовсім скоро громадяни зможуть обмінювати своє водійське у підрозділах ДП "Документ", що входить до сфери управління Державна міграційна служба України.

За даними сервісцентру МВС, Міністерство юстиції України вже зареєструвало наказ МВС України №509/38745 від 11 травня 2022 року.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Богдана Драп'ятого, обмін посвідчення водія — найбільш затребувана послуга, особливо в період воєнного стану. Минулого року нею скористалися більше півмільйона громадян, а з початку цього року донині — уже більш як 150 тисяч.

Він зазначив, що наразі в МВС чекають на узгодження рішення про співпрацю з ДП "Документ" щодо обміну посвідчення водія.

Нагадаємо, обмін посвідчення водія здійснюється:

  • У разі непридатності його для подальшого користування (зіпсоване, записи не читаються тощо);
  • У разі зміни персональних даних власника (прізвище, ім'я, по батькові, стать);
  • За бажанням власника (з метою уточнення персональних даних латинськими літерами, зміни відцифрованого образу обличчя особи тощо).

Під час обміну посвідчення водія, отриманого вперше, до закінчення строку його дії особі видається нове посвідчення, яке вважається таким, що видане вперше, із зазначенням строку дії посвідчення, що підлягає обміну.

Обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

Замість втраченого або викраденого посвідчення водія (про викрадення посвідчення водія, у тому числі виданого вперше, особа повідомляє територіальному органу Національної поліції та надає довідку встановленого зразка).

Термін дії нового посвідчення водія — 30 років. Посвідчення водія друкується на місці і видається відразу після оформлення.

Необхідний перелік документів для обміну посвідчення водія у ДП "Документи":

  • Паспорт громадянина України з обов’язковим місцем реєстрації (у разі надання ID-картки без відомостей місця реєстрації на безконтактному електронному носії, надається довідка про реєстрацію місця проживання особи (Додаток 13), при умові що з дати його видачі не пройшло 30 календарних днів);
  • Довідка (оригінал або копія) про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі його відсутності на ID-картці, штампу в паспорті або в базах даних МВС);
  • Дійсна медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом (форма 083/о);
  • Наявне посвідчення водія. У разі якщо наявне посвідчення видане до 2013 р, додатково проводиться запит-підтвердження дійсності посвідчення за місцем видачі. Час надання послуги збільшується на час отримання відповіді на запит);
  • Документ, що підтверджує зміну прізвища, ім'я (у разі зміни особистих даних).

За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном 050 472−57−55.

Нагадаємо, в Україні під час війни державні послуги для водіїв доступні у ЦНАПах та сервісних центрах МВС.

Читайте також

1