Обстріл НПЗ: експерт пояснив, чи зникне пальне з АЗС

Обстріл окупантами нафтобаз в Україні призвів до дефіциту пального
Важливо
Обстріл НПЗ: експерт пояснив, чи зникне пальне з АЗС
Бензин, АЗС Фото: istockphoto.com
20 Червня 2022, 13:49
читать на русском

Вихідними окупанти обстріляли нафтопереробні заводи в Україні, що може вплинути на наявність пального на АЗС.

Про це повідомив експерт паливного ринку Сергій Куюн у Facebook.

Таким чином наочно бачимо нову атаку на інфраструктуру постачання нафтопродуктів. Саме це призвело до дефіциту пальне, який ми спостерігаємо вже більше місяця, - сказав Сергій Куюн.

Він зазначив, що ці ресурси тепер потрібно замінити, проте в Україні складнощі з імпортом бензину. За його словами, НПЗ на Західній Україні не відновлюють через ймовірність повторних ракетних ударів. Своєю чергою протягом війни вже зруйнували другий міні-НПЗ у Дніпрі.

Куюн зауважив, що постачання пального поступово почало зростати.

Постачання зростає. Поступово, але росте. За газом не тільки немає черг, вже є випадки зниження цін окремими заправками. Сподіваюсь, наступним буде дизель, згодом – бензин. Але чіткого таймінгу немає й бути не може, оскільки окрім війни й непередбачуваності (на четвертий місяць багатьом це треба нарешті зрозуміти) є ще купа бар’єрів в Європі, - пояснив він.

Збільшення кількості пального є не таким помітним, оскільки чим більше відкриваються АЗС, тим більше з'являється автомобілів на дорогах.

Будь ласка, споживайте відповідально! Як мінімум, це звільнить більше ресурсів для тих, хто їх найбільше потребує. А як максимум, піде на створення запасів або елементарно дозволить зменшити імпорт. Кожен може долучитися до загальної справи - додав Куюн.

Нагадаємо, українські АЗС змінили вартість усіх видів пального, зокрема ціни скорегували на бензин, автогаз та дизельне паливо. Черги на АЗС стали звичним явищем, оскільки дефіцит пального все ще присутній. Тому й вартість зростає.