Очільник Мінкульту Карандєєв втрапляв у ДТП та керував авто у нетверезому стані - розслідування

Також посадовець, схоже, не декларував авто, якими користався
Очільник Мінкульту Карандєєв втрапляв у ДТП та керував авто у нетверезому стані - розслідування
Ростислав Карандєєв
1 Вересня 2023, 14:32

Виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, призначений наприкінці липня після відставки Олександра Ткаченка, керував автомобілем у нетверезому стані, потрапляв у дорожньо-транспортні пригоди й отримував штрафи, але зараз офіційно не володіє жодним транспортним засобом.

Це з’ясували журналісти "Слідство.Інфо", вивчивши дані Єдиного державного реєстру судових рішень та Головного сервісного центру МВС.

Так, у липні 2012 року Карандєєв не дотримався безпечної дистанції і зіткнувся з іншим авто, перебуваючи за кермом, за що отримав штраф 340 гривень. Бувши заступником міністра, у березні 2015 року він був викритий на керуванні транспортним засобом у нетверезому стані. За результатами судового засідання посадовця позбавили водійських прав на рік – сам Карандєєв рішення не оскаржував.

Уже після призначення в.о. глави Мінкульту, у серпні 2023 року, щодо нього відкрили виконавче провадження з боку Управління патрульної поліції Києва про штраф за порушення правил дорожнього руху. Інше виконавче провадження було в 2019 році.

У телефонному коментарі для "Слідство.Інфо" Карандєєв сказав, нібито останній штраф, ймовірно, пов’язаний з паркування у невстановленому місці.

Водночас приватний виконавець Валерій Притуляк пояснив, що в разі подібного порушення штраф виписують на власника авто. Наразі ні сам тимчасовий очільник Міністерства культури та інформаційної політики, ні його дружина не володіють транспортними засобами.

Приватний виконавець уточнив: "У нас ніхто не зобов’язує особу мати у власності транспортний засіб. Будь-яка особа, яка має водійське посвідчення, може їздити на автомобілі. У цьому випадку ваш фігурант не має у власності автомобіль, можливо, він оформив його на родичів".

В особистій переписці з журналістами Карандєєв заявив, що їздить на авто, зареєстрованому на тестя. Машина нібито є подарунком на весілля.

Зважаючи на це, Притуляк додав: "Є два варіанти: він або був поруч з паркувальниками, коли вони почали заповнювати дані про порушення, або, якщо ви не впевнені, яке там порушення було, то, можливо, він порушив правила дорожнього руху і його зупинили поліцейські".

Крім того, в.о. міністра під час розмови з журналістами визнав, що не задекларував авто, яке дружині подарували її батьки на весілля в грудні 2019 року, оскільки на початку користування "декларування припинилося". До листопада 2020 року Карандєєв використовував іншу машину – Honda CRV 2004 року. Цей автомобіль, якого теж немає в декларації посадовця, нібито потрапив у ДТП і отримав серйозні пошкодження.

Пояснюючи недекларування, Карандєєв сказав: "Я взагалі не сильно користувався машиною. Запитував у НАЗК – вказувати чи не вказувати – було зазначено, що все залежить від того, скільки часу я нею користуюсь. Це авто батьків моєї колишньої дружини Алли, машина не була постійно в моєму користуванні. Знову ж таки – поїхати на дачу, до батьків чи ще кудись – мені сказали, що це не критично. Якщо авто є у власності. Можна і не вказувати".

Однак, юрист Центру протидії корупції Вадим Валько зазначив, що машину треба було декларувати, якщо посадовець систематично на ній їздив. Він додав: "На той час було роз’яснення НАЗК, що якщо суб’єкт декларування не користується майном станом на 31.12 звітного періоду, то і вказувати в декларації актив не потрібно. Однак це роз’яснення суперечило статті 46 Закону і згодом взагалі було скасоване".

Хто такий Ростислав Карандєєв

Карандєєв став чиновником ще 2001 року. Тоді його обрали депутатом Київської міської ради. З того часу він обіймав різні посади на рівні місцевої влади.

Вже 2007 року Карандєєв став директором департаменту фізичної культури Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту. 2008 року вже був заступником голови відомства.

У 2015 році Карандєєв обійняв посаду заступника голови міністра культури України. Його призначили першим заступником у 2020 році.

Нагадаємо, Верховна Рада 27 липня відправила у відставку міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

1