Оголосили лауреатів Нобелівської премії з хімії

Вчені створили так звані “генетичні ножиці” CRISPR, які дозволяють відредагувати геном за кілька тижнів
Оголосили лауреатів Нобелівської премії з хімії
Нобелівська премія (фото з відкритих джерел)

Нобелівський комітет присудив премію з хімії двом вченим Еммануель Шарпентье і Дженніфер Дудні за розробку методів редагування генома.

Про це повідомляє пресслужба Нобелівського комітету.

Вони створили так звані “генетичні ножиці” CRISPR, які дозволяють відредагувати геном за кілька тижнів. Раніше для цього потрібні були роки.

За допомогою розробки, зокрема, модифікують геном рослин, аби ті були родючішими й витривалішими.
Крім того, вони можуть змінювати ДНК тварин, рослин та мікроорганізмів з надзвичайно високою точністю.

Читайте також

В Нобелівському комітеті наголосили, що “генетичні ножиці” мають революційний вплив на науку про життя, сприяють новим методам лікування раку і роблять крок до лікування у майбутньому спадкових захворювань.

Цей генетичний інструмент має величезну силу, яка впливає на всіх нас. Це не тільки зробило революцію в фундаментальній науці, але також призвело до інноваційних культур і призведе до новаторських нових медичних методів лікування, — заявив голова Нобелівського комітету з хімії Клаес Густафссон.

Нагадаємо, 6 жовтня Нобелівський комітет присудив премію з фізики ученим Роджеру Пенроузу за дослідження чорних дір і Райнгарду Ґензелю та Андреа Ґез ㅡ за відкриття “супермасивного компактного об’єкта” в центрі Чумацького шляху.

1