ОГП направив в Гаагу скаргу на окупантів, які вчать дітей воювати

В загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, при дитячих садках - кадетські групи
ОГП направив в Гаагу скаргу на окупантів, які вчать дітей воювати
Фото: Офіс генерального прокурора
1 Жовтня 2020, 15:32
читать на русском

Офіс Генерального прокурора направив в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення стосовно політики пропаганди та нав’язування військової служби серед дітей на території окупованого півострова Крим.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Політика мілітаризації відбувається на всій території Криму, носить цілеспрямований, систематичний і широкомасштабний характер, стосується дітей від дошкільного віку до повноліття та є інструментом примусу до служби в армії окупанта, - зазначається у повідомленні.

Встановлено, що в загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, при дитячих садках - кадетські групи, також функціонують літні спеціалізовані наметові табори для навчання розвідництву-слідопитству, реалізуються бюджетні програми з патріотичного виховання молоді. Масштабною мілітаризацією свідомості дітей на півострові займається громадський рух "Юнармія Криму", який діє з 2016 року.

Читайте також

В інформаційному повідомленні до Офісу прокурора МКС викладені факти навчання дітей тактиці і стратегії військових дій, будові сучасної стрілецької зброї, стрільбі, які проводять у тому числі й кадрові офіцери Міноборони РФ.

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя триває досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України) за фактами пропаганди військової служби та незаконного призову. Зібрані в рамках кримінального провадження показання свідків та документальні докази також увійшли до інформаційного повідомлення, - відзначили в пресслужбі.

Це вже друге з 2018 року повідомлення до МКС щодо мілітаризації населення окупованого Криму.

Нагадаємо, українських прикордонників судитимуть за "незаконне затримання" колишнього голови Одеської ОДА, третього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі під час переміщення його до Польщі у 2018 році.