ООН розслідуватиме воєнні злочини рф в Україні: Рада з прав людини ухвалила резолюцію

За відповідну резолюції проголосували 33 країни
Головне
ООН розслідуватиме воєнні злочини рф в Україні: Рада з прав людини ухвалила резолюцію
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
13 Травня 2022, 09:11
читать на русском

У четвер, 12 травня, Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію щодо розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Про це повідомили в пресслужбі Ради ООН з прав людини в Twitter.

Рада ООН з прав людини підтверджує свою вимогу негайно припинити військові дії проти України, а всі сторони конфлікту поважати фундаментальні принципи та норми міжнародного гуманітарного права, у тому числі утримуватися від будь-яких нападів на цивільне населення та цивільні об'єкти, а також утримуватися від будь-яких порушень та зловживання прав людини в Україні, - йшлося в резолюції.

Таким чином Рада ООН з прав людини планує провести розслідування у районах Київської, Чернігівської, Харківської та Сумської областей. Також верховного комісара ООН з прав людини попросили представити доповідь у рамках наступної сесії Ради у червні щодо ситуації з правами людини та гуманітарної ситуації в Маріуполі.

Рада закликала рф надати представникам і співробітникам міжнародних правозахисних і гуманітарних установ, включаючи спеціалізовані установи ООН доступ до людей, яких перевезли з постраждалих районів України та утримують на території росії, або в районах, що контролює армія рф. Також вимагають надати відповідним сторонам повний перелік таких переданих осіб та їх місцезнаходження.

Додали, що "за" резолюцію проголосували 33 країни, 12 утрималися, а дві були проти - Китай та Еритрея.

Нагадаємо, міністр юстиції Денис Малюська заявив, що на винесення перших вироків щодо воєнних злочинів росії на території України слід очікувати через рік-два.

Читайте також

1