Воєнні злочини росіян в Україні: в ООН створять комісію з рослідування

Комісія складатиметься з трьох людей
Головне
Воєнні злочини росіян в Україні: в ООН створять комісію з рослідування
ООН (фото з відкритих джерел)
31 Березня 2022, 09:51
читать на русском

Голова Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас заявив про створення Комісії для розслідування воєнних злочинів росіян в Україні.

Про це повідомили на сайті організації.

Рада з прав людини вирішила створити незалежну міжнародну слідчу комісію, до складу якої входять три експерти, призначені Президентом Ради з прав людини. Слідчій Комісії було доручено розслідувати всі ймовірні порушення та порушення прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права та пов'язані з ними злочини в контексті агресії проти України з боку російської федерації, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що Комісія збиратиме, об'єднуватиме та аналізуватиме докази таких порушень і зловживань, включаючи їх гендерний аспект. Вона також систематично записувати та зберігати всю інформацію, документацію та докази, включаючи інтерв'ю, свідчення свідків та судово-медичні матеріали, узгоджені відповідно до стандартів міжнародного права, з огляду на будь-які майбутні судові розгляди.

Своєю чергою про свою роботу Комісія повинна відзвітувати у вересні 2022 року, а до березня 2023 року підготувати письмову доповідь та відзвітувати перед Генеральною Асамблею ООН.

Додали, що колишній суддя Європейського суду з прав людини, колишній президент Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді та колишній суддя Верховного суду Норвегії Ерік Месе став головою Комісії. Також  Жасминка Джумхур із Боснії та Герцеговини й Пабло де Грейффа з Колумбії увійшли до складу Комісії.

Нагадаємо, в Україні створили сайт "Доказ", на якому кожен може повідомити про воєнні злочини окупантів та злочини проти людяності.

Читайте також