Пацієнтів психлікарні в Одесі вивезли на кладовище і залишили - фото

Трьох чоловіків на візках знайшли перехожі
Пацієнтів психлікарні в Одесі вивезли на кладовище і залишили - фото
Інваліди, яких знайшли на цвинтарі Фото: Сергій Бакуменко у Фейсбуці
10 Червня 2021, 12:00
читать на русском

В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, вивезли з медустанови та залишили на кладовищі.

Про це у Фейсбуці повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, на одеському кладовищі без нагляду виявили трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я.

Чоловіки з інвалідністю: в одного - травма голови, в іншого немає обох ніг, третій - пересувається поповзом. Вони стверджували, що їх вивезли з медустанови на кладовище. Там їх і знайшли небайдужі громадяни, - написала Денісова.

Вона зазначила, що чоловіків тимчасово помістили в Одеський міський центр інтеграції осіб без певного місця проживання. Туди для встановлення всіх обставин в терміновому порядку виїхав її регіональний представник.

Під час розмови з керівником центру вдалося з'ясувати, що 4 червня близько 16.30 до них "швидкою" було доставлено трьох чоловіків. Один з них підтвердив, що вони дійсно перебували на лікуванні в Одеському обласному медцентрі психічного здоров'я.

У зазначеному закладі моєму представнику підтвердили, що знайдені чоловіки - їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували у задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію, - написала Денісова.

Уточнюється, що всі троє чоловіків не були визнані судом недієздатними. Хворі мали можливість самовільно залишати медцентр і повертатися туди за бажанням.

Проте, як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 км, у медзакладі не пояснили, - наголосила Денісова.

Вона додала, що за цим фактом одеська поліція внесла відомості до ЄРДР і розпочала досудове розслідування за частиною 1 статті 135 КК - "завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу".

Нагадаємо, інцидент з інвалідами стався минулого тижня. Про нього повідомив журналіст і письменник Сергій Бакуменко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Раніше у Миколаївській області 16-річній вихованці інтернату примусово зробили аборт.

Читайте також