Пам`ять захисників України вшанують хвилиною мовчання: країна згадує Іловайськ

Всеукраїнську хвилину мовчання оголосять о 10 годині ранку
Головне
Пам`ять захисників України вшанують хвилиною мовчання: країна згадує Іловайськ
Іловайська трагедія (Фото: УНІАН)
29 Серпня 2021, 08:29
читать на русском

29 серпня в Україні будуть приспущені Державні Прапори України на адмінбудівлях органів державної влади, закордонних дипустановах України, державних підприємствах, установах і організаціях, у військових частинах та на кораблях.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

Як відомо, 29 серпня відзначають День пам`яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

Смертельний для наших захисників “зелений коридор” пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха, - наголосили у Генштабі.

Нагадаємо, у серпні 2014-го українські військові кілька разів спробували штурмом узяти місто Іловайськ, яке на той час захопили бойовики. Після того, як їм вдалося взяти частину міста під контроль, туди зайшли регулярні війська РФ, внаслідок чого українські військові потрапили в оточення.

Попри домовленості, 29 серпня, під час виходу з оточення за попередньо погодженим гуманітарним коридором, українські військові потрапили під обстріл. За даними Офісу генпрокурора, загинули 366 українських військових, 429 — дістали поранення, 300 — потрапили у полон. Прокуратура назвала єдиною причиною трагедії пряме вторгнення армії РФ.

Читайте також

1