Парамедикиня Тайра розповіла про перебування у російському полоні

Окупанти звинуватили її за "розстрілювальною" статтею
Парамедикиня Тайра розповіла про перебування у російському полоні
Юлія Паєвська, Тайра / Фото: facebook.com/julia.paevska
2 Липня 2022, 11:35
читать на русском

Українська парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра) розповіла, що російські окупанти тримали її у Донецькому СІЗО у маленькій камері разом із ще 21 жінкою.

Про це Паєвська сказала в інтерв'ю Deutsche Welle

Останнім часом мене тримали у Донецькому СІЗО. Там залишилося дуже багато наших полонених. Ставлення жахливе. Годують більш-менш, померти з голоду не вдасться. Але в останній тиждень нам навіть мила не дали.

У камері 22 жінки, камера три на шість метрів, десять ліжок. Інші також не мали жодної інформації про сім'ї та дітей. Їхній психологічний стан був просто жахливим, але більшість із них трималися дуже гідно, - розповіла парамедикиня.

За її словами, у полоні перебували українки з лав Збройних сил та Нацгвардії, там були дівчата з "Азова", і були також цивільні.

Там діє система "фільтрації", тобто вони беруть держслужбовців та перевіряють на співпрацю з "окупаційними військами", - додала вона.

Тайра розповіла, що окупанти звинуватили її за "розстрілювальною" статтею: "Я була дуже здивована. Я казала, що я виконувала свою присягу, я давала присягу народу України та діяла на території своєї держави, у Маріуполі. На що вони говорили, що то була територія "ДНР".

Окупанти казали їй, що вона уже мертвець і їй краще накласти на себе руки. Також загарбники використовували фізичне та психологічне насильство.

За словами Тайри, у полоні окупантів перебуває медик на 7-му місяці вагітності. Вона наголосила, що з полону потрібно звільняти поранених та жінок у першу чергу.

Нагадаємо, що у зв'язку з розв'язаною війною Росії проти України окупанти можуть брати людей у полон. Тому Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснив, як діяти, якщо ви стали свідком таких подій.

1