Парламент схвалив закон Зеленського про інвестиційних нянь

Інвестори в Україні отримають персональних нянь-менеджерів
Важливо
Парламент схвалив закон Зеленського про інвестиційних нянь
Ухвалення закону про інвестиційних нянь Фото: сайт ВР
17 Грудня 2020, 12:05
читать на русском

Верховна Рада ухвалила "Закон про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями" (так звані "інвестиційні няні").

Законопроєкт розроблено з метою стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів, підвищення інвестиційної привабливості України, а також зростання конкурентоспроможності економіки України через запровадження державної підтримки великих інвестиційних проєктів", - ідеться в Пояснювальній записці документа.

Як повідомляється на сайті парламенту, за ухвалення закону віддали голоси 252 народних депутатів.

Читайте також

Що регулює цей закон:

  • визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестпроєктів зі значними інвестиціями (20+ млн євро, 80+ робочих місць; 115+ % від середньої зарплати у галузі/регіоні);
  • передбачає ряд пільг для таких інвесторів та закріплює статус держустанови, до складу якої входять інвестиційні менеджери ("інвест-няні");
  • обсяг держпідтримки не може бути більше 30% від суми інвестицій у проєкт, а строк його реалізації – до 5 років;
  • під дію Закону не потраплять компанії, що мають заборгованість зі сплати обов’язкових платежів на суму понад 10 мінімальних зарплат.

Нагадаємо, під час своєї останньої пресконференції президент України Володимир Зеленський анонсував законодавчу ініціативу влади щодо інвестиційних менеджерів для значних інвесторів в українську економіку.

Президент тоді зауважив, що інвестори, які готові вкласти в Україну 30 мільйонів доларів і більше, отримають державну турботу у вигляді "інвестиційної няні" –​ менеджера, який допомагатиме їм від імені держави.