Альтернативні способи вирішення спорів можуть збільшити приток інвестицій в економіку

Ірина Кобець

Членкиня Асоціації правників України, радниця, керівниця судової практики Юридичної групи LCF

Альтернативні способи вирішення спорів можуть збільшити приток інвестицій в економіку
Долари, гроші (фото: Pexels)
5 Грудня 2020, 09:14
читать на русском
Довіра інвестора до альтернативних способів вирішення спорів є традиційно вищою, ніж до національних судів

Звинувачувати виключно судову систему в низькій інвестиційній привабливості України – це так само, як звинувачувати у запізненні потягу лише третій вагон. Всі гілки влади є рівноцінно відповідальними за рівень інвестиційної привабливості держави.

Як впливає судова система на інвестиційну привабливість України

Основним же запитом інвестора до судової системи України є отримання швидкого прогнозованого судового рішення, яке буде виконане.

Критична кадрова ситуація, негативне інформаційне поле навколо судової системи, відкрите протистояння гілок влади, вплив держави на виконання судових рішень шляхом введення мораторіїв на стягнення з державного сектору економіки є додатковими чинниками, які впливають на оцінку інвестором судової системи України як слабкої. Неякісне, суперечливе та часто змінюване законодавство також не сприяє прогнозованості судових рішень для інвесторів. Зрештою, це впливає і на довіру до судової системи.

Чи довіряють інвестори альтернативним способам вирішення спорів

Довіра інвестора до альтернативних способів вирішення спорів є традиційно вищою, ніж до національних судів. Щодо бізнес-спорів додатковою перевагою є можливість при використанні альтернативних способів не лише отримати певне судове рішення як самоціль, а вирішити суперечку з урахуванням бізнес-специфіки та бізнес-інтересів.

Читайте також

Наразі Україна активно рухається в напрямку розвитку альтернативних способів вирішення спорів. Оновлюється законодавство щодо третейських судів, в першому читанні прийнято законодавче поле для застосування медіації.

Крім того, активно обговорюється створення нового Міжнародного комерційного суду у складі судової системи України, в якому розглядатимуться спори за участю іноземних інвесторів.

Чому в Україні загальмував розвиток альтернативного судочинства

Прогнозовано, що криза, викликана пандемією коронавірусу, тимчасово посунула на другий план прийняття законопроєктів, необхідних для розвитку альтернативних способів вирішення спорів. Однак обговорення в експертному середовищі продовжується.

А тому ми очікуємо після стабілізації ситуації, викликаної пандемією, кардинального стрибка в розвитку альтернативних способів вирішення спорів та збільшення притоку інвестицій в економіку.

Більше про варіанти судової реформи читайте у матеріалі Парламент.UA: Реформа, кадровий дефіцит та альтернативне судочинство: про що говорили на судовому форумі

1